Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands

Wanneer ga je te ver?

Een speurtocht naar ethische grenzen in de wetenschap
Hans Harbers in gesprek met Elmer Sterken, Folkert Kuipers en Ritsert Jansen

Fraude, plagiaat of bedrog begint vaak met een onschuldige aanleiding. Wat de een nog acceptabel vindt, gaat voor de ander al te ver. Waar ligt je grens? Wanneer zeg je ‘stop’?

Mag je je naam zetten bij een onderzoek dat geheel door je studenten is gedaan, is een genadezesje voor een goedbedoelende student acceptabel, moet je een opgeklopte conclusie over je onderzoek in de media maar voor lief nemen? Trek je aan de bel wanneer je vermoedt dat je promotor met fictieve gegevens werk? Fraude, plagiaat of bedrog begint vaak met een onschuldige aanleiding. Wat de een nog acceptabel vindt, gaat voor de ander al te ver. Waar ligt je grens? Wanneer zeg je ‘stop’? Onderzoekers, docenten, bestuurders en promovendi van de Groningse universiteit krijgen tijdens een socratische dialoog herkenbare hypothetische situaties voorgelegd. Zij moeten zich uitspreken over dilemma’s uit de praktijk van het onderzoek en onderwijs. Wat vinden ze wel en niet acceptabel? Hoe gaan ze om met de verschillende dilemma’s die ze krijgen voorgeschoteld? Wanneer is hun integriteit in het geding?

Filosoof en debatleider Hans Harbers gaat op socratische wijze in gesprek met rector magnificus Elmer Sterken, decaan en onderzoeksleider Folkert Kuipers (medische wetenschappen), onderzoeksdirecteur en coach van onderzoektalent Ritsert Jansen (bio-informatica), Nienke de Deugd, docent IO&IB en Eddo Evink, docent wijsbegeerte. Met een nagesprek met deelnemers en publiek.
 

Ook in deze serie

Frank van Kolfschooten.Coreferenten: Wolfgang Stroebe en Jelte Wicherts
Nederlands

Onderzoeksjournalist Frank van Kolfschooten ontdekte spectaculaire zaken van wetenschappers die onderzoeksresultaten vervalsen of het werk van collega’s overschrijven.

Zie ook

Placeholder
Herman Vuijsje, Beatrijs Ritsema, Meindert Fennema, Marcia Luyten
Over de paradoxale erfenis van een decennium
Nederlands

Volgens de een legden de roerige jaren zestig van de twintigste eeuw de kiem voor de emancipatie van de vrouw, abortus, seksuele bevrijding, vergrote zeggenschap en mondige indi

SGG at Stukafest
Joram Tarusarira
English

What is the position of religion in our secularized society? Is religion merely a source of conflict and intolerance, leading to terrorism and holy wars?