Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Autisme Van kind tot volwassene

Els Blijd

Bij jonge kinderen is autisme soms lastig aan te tonen. Hoe wordt autisme geconstateerd en behandeld in de ontwikkeling van kind naar volwassenene?

Bij één procent van de bevolking is er sprake van een autismespectrum stoornis. Dat is een vrij hoog percentage, vooral omdat autisme een stoornis is die niet overgaat. Mensen met autisme hebben problemen in hun sociale omgang en in hun communicatie. Ze zijn star in hun denken en doen, en zijn vaak teveel gericht op irrelevante details. Ze hebben moeite met zich inleven in anderen en ook plannen gaat hun niet gemakkelijk af. Hoe wordt autisme geconstateerd en behandeld? En hoe verloopt de ontwikkeling van kind tot volwassene? Bij jonge kinderen is autisme soms lastig aan te tonen. Ook bij meisjes en vrouwen wordt de diagnose nog geregeld gemist, omdat de verschijnselen er totaal verschillend uit kunnen zien. Zijn er ook groepen waar autisme niet zo snel wordt herkend?

Els Blijd-Hoogewys is teamleider inhoudelijke zaken van het AutismeTeam Noord-Nederland in Groningen. Ze is gezondheidszorgpsycholoog in opleiding tot specialist en is daarnaast ook cognitief gedragstherapeut. In 2008 is zij gepromoveerd op de ontwikkeling van Theory-of-Mind bij kinderen met PDD-NOS. Voor dit onderzoek ontving ze meerdere prijzen. Ze is docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, de opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog en de opleiding tot Klinisch psycholoog.

 

Georganiseerd ism. het Lectoraat Integraal Jeugdbeleid, Hanzehogeschool Groningen 

 

 

Ook in deze serie

Zie ook

Marcel Bax, Ton Groothuis, Jan Pieter van Oudenhoven, Hans van Dijk
Over schelden, beledigen en hufterigheid
Nederlands

We missen tegenwoordig rituelen om conflicten op te lossen, met hufterig gedrag en ongenuanceerd schelden en beledigen als gevolg.

Marjolein Overtoom, Lenze Hofstee en David Inden

Groningers zijn een creatief volk. Voor elk probleem een oplossing. Zo ook met leegstaande kantoorpanden.