Overslaan en naar de inhoud gaan

The Beatles

Dr. Ger Tillekens

In 1964 werd de Nederlandse jeugd massaal getroffen door het muzikale virus van de Beatlemania. Vier Britse jongens met voor die tijd lange haren, drie electrische gitaren en een drumstel haalden dat jaar niet minder dan vijftien hitnoteringen. Het leek een rage die snel zou overwaaien. Maar, de groep was bepaald geen eendagsvlieg. Hun officiele platencarrière duurde bij elkaar acht jaar en in die tijd tracteerde de groep haar fans op liefst 186 zelfgeschreven songs. Inmiddels worden de Beatles gezien als de belangrijkste muzikale vernieuwers van de twintigste eeuw en hun songs als het beginpunt van een muzikale revolutie. Over veel zaken is men het nog steeds niet eens. Hoeveel leden telde de groep nu eigenlijk? Waren het er vijf of toch vier? Wie was de echte Beatle, John of Paul? Kon Ringo echt
niet drummen? Is Revolver meer vernieuwend dan Sgt. Peppers? Wat waren eigenlijk hun belangrijkste songs? Waren dat de simpele liefdesliedjes uit hun beginperiode of de meer complexe en artistieke producties uit hun latere jaren? Wat was de betekenis van hun boodschap van "love, love, love"? En vooral: wat maakte de groep zo bijzonder en hun muziek zo speciaal? Popwetenschappers hebben intussen over dit soort vragen een indrukwekkende stapel boeken en artikelen volgeschreven. In deze lezing lichten we daar de belangrijkste punten uit.

Dr. Ger Tillekens promoveerde in 1998 aan de Rijksuniversiteit Groningen op de studie "Het geluid van de Beatles." Daarmee voegde hij zich in het kleine maar nog steeds groeiende gezelschap van Nederlandse popwetenschappers. Zijn publicaties richten zich op de musicologische achtergronden van popsongs en de sociale vrijheidsgraden in de muziekvoorkeuren van jongeren.

Everything you always wanted to know is een middagcollege over kopstukken en hoofdzaken in de wetenschap, cultuur en maatschappij. Over Grote Gebeurtenissen, Grote Theorieën, Grote Namen en Omvattende Concepten. Van Big Bang tot Supersnaren, van Plato tot Wittgenstein, van Mythologie tot Chaostheorie, van Homerus tot Huizinga.

Ook in deze serie

Zie ook

o.a. Stine Jensen, Marli Huijer en Paul van Tongeren
Nederlands

Op vrijdagavond 22 april is het Groninger Forum alweer voor de vijfde keer het toneel van de Groningse Nacht van de Filosofie.

Placeholder
Philippe Remarque, Henk Harbers
Vergangenheitsbewältigung in Duitsland na de Wende
Nederlands

Met hun eigen geschiedenis hebben onze Oosterburen sinds de Tweede Wereldoorlog een bijzonder moeilijke verhouding gehad.

Hanze Lezing
Suzanne Roelofs
Nederlands

Ons landje heeft een hoop architecten van wereldfaam: Rem Koolhaas, Ben van Berkel, Erick van Egeraat, Francine Houben, Sjoerd Soeters, Winy Maas… om er maar enkele te noemen.