Overslaan en naar de inhoud gaan
Nacht van de Dictatuur
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
Uitverkocht!

De nieuwe wereldorde

Hoe China sluipenderwijs de macht overneemt
Rob de Wijk - UITVERKOCHT!

De Chinese wereldorde komt eraan. In oktober 2017 stippelde president Xi de route uit: als in 2049 de Volksrepubliek zijn honderdste verjaardag viert, moet zijn ‘Chinese droom’ zijn uitgekomen: China is dan de leider van de wereld.

China gaat de wereldorde bepalen als ze het mondiale machtsspel behendig speelt. en koploper wordt van de nieuwe industriële revolutie van Internet of Things, nanotechnologie en Artificial Intelligence. China heeft de tijd mee; geholpen door de financiële crisis van 2008, president Trumps protectionisme, de ontregelende politiek van Poetin, de strijd om de brexit en opkomend nationalisme in Europa zou de eenentwintigste eeuw, de eeuw van China kunnen worden. De westerse wereldorde gaat dan op de schop met zijn vrijemarkteconomie, internationaal recht, internationale instituties, democratie, mensenrechten en burgerlijke vrijheden. Hoe dit tij te keren, wordt een belangrijk vraagstuk van onze tijd.

Rob de Wijk is Hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij houdt zich bezig met geopolitiek en internationale veiligheid. Hij publiceerde talloze boeken en artikelen, is een veelgevraagd commentator voor radio en tv, columnist voor Trouw en mede -presentator van Boekestijn en De Wijk op BNR-radio.

De lezing is georganiseerd ism de nationale Nacht van de Dictatuur.

Zie ook

Langs de oevers van de Yangtze
Ruben Terlou en Greta Riemersma
Nederlands

Fotograaf en documentairemaker Ruben Terlou is de ontdekking van 2016.  Afgelopen voorjaar won hij de harten van de kijkers met zijn VPRO-serie ‘Langs de oevers van de Yang

Herman Tjeenk Willink
Groter denken, kleiner doen
Nederlands

Het gaat goed met Nederland. De economie groeit, de werkloosheid daalt, de financiën lijken op orde. Gaat het dus ook goed met onze democratische rechtsorde?