Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Groningse Nacht van de Filosofie

In maar liefst vier zalen filosoferen denkers van diverse pluimage over actuele maatschappelijke trends, klassieke kernproblemen uit de filosofie en onderwerpen uit de populaire cultuur. 

Op donderdag 18 april is ForumImages het toneel van de tweede Groningse Nacht van de Filosofie. In maar liefst vier zalen filosoferen denkers van diverse pluimage over actuele maatschappelijke trends, klassieke kernproblemen uit de filosofie en onderwerpen uit de populaire cultuur. Bekende namen als Stine Jensen, Maxim Februari, Désanne van Brederode, Rob Wijnberg en Coen Simon  (de schrijver van het essay van de Maand van de Filosofie) zullen te gast zijn, maar ook vakfilosofen als Herman Philipse, Barteld Kooi, René Boomkens en Liesbeth Noordegraaf-Eelens.

De piepkleine zeecontainer op de stoep herbergt crash courses over grote filosofen. Acteurs van het NNT spelen een scene uit het stuk Misdaad en Straf, Meindert Talma speelt zijn muziekvoorstelling Het Onzegbare, geïnspireerd op het werk van Ludwig Wittgenstein, en we sluiten de Nacht af met een kernachtig optreden van cabaretier Vincent Bijlo.

'Schuld & Boete', het thema van de Maand van de Filosofie, komt ook ruim aan bod: Waarom faalde ons economische systeem? Moeten we allemaal boeten voor onze hebzucht? Of zijn de bankiers met hun winstbejag en speculatiedrift de grote schuldigen? Verkeren we in een morele crisis? Wat is van waarde? En wat heeft het menselijke tekort te maken met onze consumptiedrift?
 

Georganiseerd door Groninger Forum, Studium Generale Groningen, Faculteit Wijsbegeerte en Scholtens + De Slegte

Zie ook

Placeholder
Remko van Broekhoven
Hoe temmen we het beest in de mens?
Nederlands

In ons persoonlijk leven omringen we ons graag met liefde, passie en tederheid. We wonen samen met onze geliefde, geven liefde aan kinderen, familie en vrienden.

Barend van Heusden, René Boomkens, Valentijn Fit, column door Pascal Gielen
Nederlands

De boodschap in de huidige bezuinigingswoede is duidelijk: niet de Raad voor Cultuur of andere deskundigen moeten bepalen wat goede kunst is, maar het publiek.