Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Kader Abdolah

Waarom de Koran van Kader Abdolah?
Kader Abdolah

Kader Abdolah (Iran, 1954) is een Iraanse balling. Tijdens zijn studie natuurkunde in Teheran sloot hij zich aan bij een ondergrondse linkse partij die tegen de dictatuur van de sjah en later de ayatollahs vocht.

Hij schreef voor een illegaal blad en publiceerde twee clandestiene verhalenbundels onder de naam Kader Abdolah. In 1988 vluchtte hij naar Nederland. Vijf jaar later debuteerde hij in het Nederlands met de verhalenbundel Adelaars, waarvoor hij de debutantenprijs Het Gouden Ezelsoor kreeg. Daarna volgden de romans De reis van de lege flessen en Spijkerschrift. Van zijn roman Het huis van de moskee (2006) gingen binnen twee jaar ruim 200.000 exemplaren over de toonbank. Het boek werd verkozen tot de op een na beste Nederlandse roman aller tijden. Dit voorjaar publiceerde Kader Abdolah de vertelling De boodschapper, over het leven van Mohammad, en een vertaling van De Koran. Met deze vertaling wil hij de Koran voor alle Nederlanders toegankelijk maken.

Centraal in de lezingen en werkcolleges van Kader Abdolah staat zijn eigen schrijverschap tussen twee culturen. Speciale aandacht zal worden besteed aan de figuur van Mohammad (De boodschapper) en Abdolahs vertaling van de Koran. Kader Adbolah ziet Mohammad als een aardse profeet en de Koran als zijn grote vertelling. Daarom zal hij de Koran als mensenwerk en oud historisch boek behandelen.


Interview
scheiding-lezing
Datum: Woensdag 24 september 2008
scheiding-lezing
De Groningse hoogleraar kernfysica Nasser Kalantar, landgenoot van de gastschrijver, interviewt Kader Abdolah over zijn werk en het leven in een nieuwe cultuur. Wat doet de verplaatsing naar een ander land, een andere cultuur en een andere taal met een mens? Fred Leemhuis, bijzonder hoogleraar Koranwetenschappen, schuift aan met vragen over de verteling De boodschapper en de recente vertaling van de Koran.


Op de schouders van
scheiding-lezing
Datum: Woensdag 1 oktober 2008
scheiding-lezing
Wat doen de grote schrijvers met ons? Welke Oosterse en Westerse meesters beïnvloedden Kader Abdolah? De alomtegenwoordige Koran was voor de jonge Kader Abdolah nog vooral het boek van zijn vader. De klassieke Perzische schrijvers en dichters Omar Khayyám, Jalal ad-Din Rumi en Hafez spraken hem meer aan. Vanaf zijn twaalfde ontdekte hij de westerse literatuur en rook zo aan de vrijheid in andere landen. Als balling in Nederland vond hij inspiratie bij Multatuli, Nescio, Nijhoff, Achterberg, Kopland, Annie M.G. Schmidt en uiteindelijk toch weer de Koran.


Waarom wij schrijven
scheiding-lezing
Datum: Woensdag 8 oktober 2008
scheiding-lezing
In iedere kunstenaar schuilt de drang om zich te uiten. Ieder mens doet dat op zijn eigen manier. De jonge Kader Abdolah droomde ervan schrijver te worden, net als zijn betovergrootvader Qhaem Megham Ferahni. En hij ging schrijven. Eerst - clandestien gepubliceerde - verhalen in Iran, later veel bekroonde romans en verhalen in Nederland. “De Nederlandse samenleving gaf me de opdracht om schrijver te worden.”


Dromen in de literatuur
scheiding-lezing
Datum: Woensdag 15 oktober 2008
scheiding-lezing
Dromen waren en zijn alom aanwezig in de Oosterse cultuur. Oosterse kunstenaars zoeken inspiratie in dromen en gebruiken droombeelden en visioenen in hun werk. De auteur Tom Holland laat dat prachtig zien in zijn boek Perzisch vuur.  Dromen en visioenen horen bij de Oosterse mens. Ze spelen een belangrijke rol in het werk van Kader Abdolah en van vele andere Oosterse schrijvers en kunstenaars.


Werkcolleges
De tuinen van de Koran
(alleen voor RUG-studenten)
Kader Abdolah neemt de studenten mee op een wandeling door de tuinen van de Koran. Hij wil laten zien waarom de Koran zo’n grote literaire waarde heeft in de Oosterse culturen en wat de Koran met oosterse schrijvers, kunstenaars en architecten heeft gedaan in de afgelopen 1400 jaar. Met de studenten analyseert Kader Abdolah de structuur van de Koran en het proza van Mohammad.


Gastschrijverschap
Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt een aantal openbare lezingen en speciaal voor studenten een reeks werkcolleges. Kader Abdolah is de 23e gastschrijver. Eerdere gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, H.C. ten Berge, Willem Wilmink, J.P. Guépin, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Martin van Amerongen, Joost Zwagerman, Stephan Sanders, Thomas Rosenboom, Willem van Toorn, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari en – vorig jaar – Esther Jansma. De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de Rijksuniversiteit Groningen en Studium Generale Groningen. 

Zie ook

Arthur Shafer. Opponent: Lou de Leij
How Big Pharma threatens Academic Freedom
English

Over the past three decades, as governments have retreated from funding biomedical research, the pharmaceutical industry has stepped in to fill the vacuum.