Skip to main content
Nederlands

Patatje gezond!

Lubbert Dijkhuizen, Marc van der Maarel, Marion Priebe en Wilfred Dolfsma

Ongezonde koolhydraten veroorzaken welvaartsziektes als overgewicht, ouderdomsdiabetes en hart- en vaatziekten. Onderzoekers werken aan gezonde voedingsproducten, zoals het ‘patatje gezond’.
Iedereen weet dat het ongezond is: ’s avonds nog even naar de snackbar en een patatje met, een ijsje en een colaatje scoren. Al deze producten bevatten ongezonde koolhydraten die snel in het bloed worden opgenomen en de kans op bekende welvaartsziektes als overgewicht, ouderdomsdiabetes en hart- en vaatziekten vergroten. Daarom werken onderzoekers van diverse agro-food-bedrijven en kennisinstellingen in het Koolhydraten Kenniscentrum aan de ontwikkeling van langzaam verteerbare koolhydraten die kunnen helpen bij het voorkomen van deze ziektes. Kunnen we binnenkort al een ‘patatje gezond’ bestellen?

Koolhydraten, zoals suikers en zetmeel, vormen de basis van ons dagelijks eten en zijn dé energiebron van ons lichaam. Ze zitten vooral in aardappelen, graanproducten, rijst en peulvruchten. Onderzoekers van het Koolhydraten Kenniscentrum, met het Noorden als uitvalsbasis, werken op verschillende manieren aan het gezonder maken van ons voedsel. Ze ontwikkelen nieuwe gezondere aardappelrassen, maken met nieuwe enzymen minder goed afbreekbare zetmelen, en onderzoeken hoe ons spijsverteringsstelsel beter kan reageren op gemodificeerde koolhydraten. Dit alles met als doel gezondere voedingsproducten in de markt te zetten.
Hoe maak je deze nieuwe voedingsproducten commercieel aantrekkelijk? Hoe overtuig je de consument van het nut van ‘light’ producten? Kan betere voeding diabetes en hart- en vaatziekten voorkomen? En hoe staat het met andere toepassingen van koolhydraten, zoals geneesmiddelen, nieuwe materialen en biobrandstoffen?

Over koolhydraten, gezondheid en duurzaamheid spreekt Bart van de Laar met Lubbert Dijkhuizen, wetenschappelijk directeur van het Koolhydraten Kenniscentrum en hoogleraar microbiologie, Marc van der Maarel, manager productontwikkeling bij Avebe en bijzonder hoogleraar koolhydraat bioprocessing, UMCG-onderzoeker Marion Priebe, voedingsdeskundige gepromoveerd op een onderzoek naar de relatie tussen voeding en diabetes, en econoom/filosoof Wilfred Dolfsma, hoogleraar innovatie.

Interessante links

Carbohydrate Competence Center
Kennisdebat: Koolhydraten Kenniscentrum
TNO: Marc van der Maarel
Avebe: Marc van der Maarel
Wubbo Ockels Prijs: Lubbert Dijkhuizen
Lubbert Dijkhuizen
RUG: Wilfred Dolfsma
Amazon: Wilfred Dolfsma
UMCG: Marion Priebe
Diabetes door witmeel?

Georganiseerd ism. Science LinX, de UK en het Groninger Forum

Also in this series

Jetse Goris, Ellen Nollen, Wim van der Molen en Simon Verhulst
UITVERKOCHT!
Nederlands
Hoe werkt het nu eigenlijk, dat ouder worden? Is het proces inderdaad te remmen, of zelfs te stoppen?

See also

Kenniscafé Groningen
Leo Lucassen, Marietta Messmer, Wander Jager en Paul Elhorst
Nederlands

Hoe kunnen we in de huidige gepolariseerde situatie weer een reëel beeld krijgen van de effecten van migratie, op basis van feiten?

Placeholder
Strandbeesten, swing, onderzoek en trekvogels
Nederlands

Wetenschap en kunst, het lijken twee gescheiden werelden met hun eigen spelregels en doelstellingen, maar regelmatig verkennen creatieve geesten de grenzen en halen hun inspirat

Film premiere and discussion with Dirk Bezemer
The Good, the Bad and the Ugly
English

Money is nothing more than debt created by banks. How does a debt crisis work? And how can we prevent crises and get out of our current one?