Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Locatie

UMCG
Antonius Deusinglaan 1, Faberzaal
Groningen
Nederland

Tickets
Gratis toegang, maar een kaartje is verplicht

Protonentherapie

Een nieuwe vorm van kankerbestrijding
Sytze Brandenburg, Hans Langendijk en Rob Coppes

Dit jaar opent het UMCG, als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland, een Protonentherapiecentrum. Het GPTC, zoals het gaat heten, biedt een nieuwe manier van gerichte bestraling met protonen (kerndeeltjes) in plaats van fotonen (lichtdeeltjes). Maar hoe werkt dit precies? Wat zijn hiervan de voordelen? Hoe nieuw is deze methode nog? En hoe ziet het gebouw eruit?

Gespreksleider Alex van den Berg praat met:

Hans Langendijk, professor bij het UMCG in de Oncologie en voorzitter van het Landelijk Platform Protonentherapie. In het UMCG doet hij onderzoek naar radiotherapie en alle effecten daarvan op ziekten en het menselijk lichaam.

Sytze Brandenburg, professor in de Versnellerfysica en werkzaam bij het KVI Center for Advanced Radiation Technology. Hier staat toepassingsgericht onderzoek centraal, in nauwe samenwerking met de gezondheidszorg.

Rob Coppes, professor Radiotherapie met een focus op Nucleaire Geneeskunde en Medische Beeldvorming. Ook is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor RadioBiologie.

Een virtueel kijkje in het protoncentrum AAS Groningen architectenbureau heeft het nieuwe gebouw voor het GPTC ontworpen. Aron van Delft neemt ons mee in het proces en de eisen die er lagen via foto’s en ontwerptekeningen.

Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met het UMCG en vindt plaats in het UMCG, Faberzaal. Deze is bereikbaar via de ingang van de Faculteit Medische Wetenschappen (UMCG Noord), Antonius Deusinglaan 1.

  • Mocht u via de hoofdingang, A. Deusinglaan 1, komen, volg dan de route met de zwarte bordjes naar gebouw '3217 Brug', neem de lift naar de 2e verdieping, ga de brug over en ga bij de beelden van kat en hond linksaf
  • Komt u vanuit de parkeergarage of fietsenstalling UMCG Noord, neem dan de ingang Faculteit Medische Wetenschappen ADL1, volg de bordjes 'Faculteit Medische Wetenschappen ADL1', neem de lift naar de 2e verdieping en ga dan links



[[{"fid":"1533","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"class":"file-default media-element","data-delta":"2"}}]]

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Drs. Wilbert Schreurs
Over commercials als spiegel van onze leefwereld
Nederlands

Aan reclame valt niet te ontkomen. Elke dag zien we tientallen billboards en krijgen we talloze commercials en advertenties op ons afgevuurd.

Kenniscafé Groningen
Nederlands

Gaming is hot. Games worden overal gespeeld, van Candy Crush-spelers in de trein tot chirurgen die hun skills ermee oefenen.