Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

Stemmen in je hoofd

Hersenonderzoek en psychiatrie
André Aleman, Jack Jenner

Stemmen horen terwijl er niemand in de buurt is. Gekker kan je niet worden, toch? Tijdens zijn promotieonderzoek vroeg neuropsycholoog André Aleman 243 gewone, gezonde studenten of de volgende zin op hen van toepassing was: ‘Ik heb wel eens een stem gehoord terwijl er niemand was.’ Vijf procent antwoordde dat dit zeker zo was, een kwart dacht misschien wel eens een stem te hebben gehoord. Dus als je in een collegezaal zit, is de kans groot dat je linker- of je rechterbuur ooit eens stemmen heeft gehoord die er niet waren.
In de psychiatrie zijn het vaak patiënten met schizofrenie die stemmen horen. Negatieve stemmen, die schelden of uitdagen. Maar er bestaan ook steunende of adviserende stemmen die ook gezonde mensen af en toe horen. Waar komen ze vandaan? En wat moet je ermee? In het Neuro Imaging Center van de RUG kijken wetenschappers wat er in de hersenen gebeurt bij mensen die stemmen horen. En de stemmenpoli van het UMCG helpt patiënten om te gaan met die ongewenste gasten in het hoofd.

André Aleman is inmiddels hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie bij het Neuro Imaging Center. Hij onderzoekt met MRI-cans welke hersengebieden actief zijn bij het horen van stemmen die er eigenlijk niet zijn.
Psychiater Jack Jenner is hoofd van de stemmenpoli binnen het Universitair Centrum voor Psychiatrie. In 1994 begon hij met een nieuwe aanpak: hij accepteerde de stemmen en leerde zijn patiënten er mee om te gaan.
Presentator Bart van der Laar gaat met hen in gesprek over de lichaamloze stemmen die een op de drie mensen blijkbaar wel eens hoort. Het publiek krijgt weer ruim de gelgenheid om (lastige) vragen te stellen en de Proef van de Maand zal licht werpen op onzichtbare communicatie.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. De site Kennisdebat van de RUG biedt meer achtergrondinformatie en de mogelijkheid om mee te discussiëren over de thema’s.

Ook in deze serie

Jetse Goris in gesprek met Marloes Emous, Anton Scheurink en Andrea Werkman
Nederlands
Meer dan de helft van de volwassenen in Nederland is te zwaar. Hoewel we allerlei campagnes lanceren om gezond gedrag te stimuleren, zijn ze vaak niet effectief genoeg. Wat kunnen doen zodat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om lichter door het leven te gaan?

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Franjo Weissing, Ralf Cox en Bernard Nijstad
Nederlands

Samenwerken, we kennen het allemaal met wisselende succeservaringen. Toch zijn we als sociale soort zo succesvol door ons vermogen samen te werken en te leren van anderen.