Skip to main content
Nederlands
Location

Bevrijdingsfestival
Stadspark
Groningen
Netherlands

Tickets
informatie én exacte tijd / plaats: www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl

Vrijwaring van angst

Ton Koene

Wij zijn angstiger dan mensen in landen waar het echt om levensbedreigende situaties gaat. Fotograaf Ton Koene verklaart deze vreemde paradox.
In Nederland maken we ons vooral zorgen om de angst voor de angst. De angst dat zaken niet lopen zoals we ze gepland hebben. De angst dat wat we onszelf toewensen niet gaat uitkomen. In Nederland kennen we geen levensbedreigende angst – dat alles wat we zijn of hebben ineens voorbij kan zijn.  Op heel veel andere plekken in de wereld is dat anders. In Afghanistan bijvoorbeeld leven mensen met het zwaard van Damocles boven zich hangend, op de randen van een bestaansminimum. Toch lijken mensen daar minder angstig. Wat kunnen we leren van die veerkracht?

Ton Koene is fotograaf van ‘gewone mensen in ongewone omstandigheden’. Koene volgde humanitaire ontwikkelingsstudies in Oxford en leerde zichzelf fotograferen. Hij werkte zestien jaar lang bij Artsen zonder Grenzen als landencoördinator in crisisgebieden, waaronder Rwanda, Sudan en Afghanistan. Sinds 2006 richt hij zich volledig op de fotojournalistiek. Zijn reportages variëren van indringende humanitaire onderwerpen tot spannende reportages voor kinderen. Hij publiceert in tijdschriften en kranten in binnen- en buitenland. Voor zijn werk in Afghanistan/Pakistan won hij een prijs in competities van de Zilveren Camera award (2011) en World Press (2013).

Also in this series

See also

Maaike Meijers
Nederlands

In M. Vasalis. Een biografie ontvouwt zich een uniek vrouwenleven in de twintigste eeuw. De dichter M.

Langs de oevers van de Yangtze
Ruben Terlou en Greta Riemersma
Nederlands

Fotograaf en documentairemaker Ruben Terlou is de ontdekking van 2016.  Afgelopen voorjaar won hij de harten van de kijkers met zijn VPRO-serie ‘Langs de oevers van de Yang

Placeholder
Das Experiment | Die Welle | The Idiots
Nederlands

Het idee dat je zelf keuzes maakt is niet meer dan een illusie. Uit psychologische experimenten blijkt dat groepsgedrag bepalend is voor je mening en keuzes.