Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00

Zachte wetenschap, harde kennis: Grootse alfaontdekkingen

Rens Bod

Alfawetenschappelijke kennis heeft de wereld ingrijpend veranderd. Hoe is het beeld ontstaan dat alfa’s weinig maatschappelijk nut hebben?
Zijn alfawetenschappen een luxe tijdverdrijf? Nee, zeker niet. Alfawetenschappelijke kennis heeft de wereld ingrijpend veranderd. Internetrevolutie en informatietechnologie waren er bijvoorbeeld niet geweest zonder de ontdekking van de formele grammatica. Hoe is het beeld ontstaan dat alfa’s weinig maatschappelijk nut hebben, en dat vooral bèta’s de wereld veranderen? Komt het wellicht omdat veel alfaontdekkingen op het conto van de bètawetenschap staan geschreven? Tijd voor een herwaardering van deze ‘vergeten’ wetenschappen.

Rens Bod is hoogleraar cognitiewetenschappen aan de Universiteit van St Andrews (Groot-Brittannië) en leidt een bekroonde VICI-onderzoeksgroep aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn onderzoek maakt hij gebruik van alfawetenschappelijke kennis voor het modelleren van menselijke cognitie. Hij is auteur van het veelgeprezen boek De Vergeten Wetenschappen.

Interessante links:
Weblog: De vergeten wetenschappen
UvA: Boek Vergeten wetenschappen Rens Bod

Ook in deze serie

Zie ook

Gaby Bamana
The Mongolian and Congolese Experience
English

We are used to anthropologists and missionaries being white and going out to the tropics. With Gaby Bamana it is all the other way around.