Skip to main content
Theme
Nederlands
Time
20:00
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€3,-/gratis voor studenten en SG-kortingspashouders

Aan de andere kant is alles beter

Een dubbelportret van Amerika en China
Floris-Jan van Luyn

Ontdek aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen waarom Lowell Carlson uit Iowa en Yang Ning uit Sichuan op elkaar lijken.

Filmmaker Floris-Jan van Luyn sprak gewone Chinezen en Amerikanen over hun visie op het leven en de wereld. Terwijl de scherpste analyses over de Verenigde Staten en China ons om de oren vliegen, hij naar gewone zielen langs de oevers van de Mississippi en de Yangtze. In zijn nieuwe boek ‘Aan de andere kant is alles beter’ ontdekt hij dat er op straat meer is wat beide grootmachten verbindt dan politiek en wetenschap soms lijken te suggereren. Leg China en de Verenigde Staten rug aan rug en je kunt je verbazing niet op. Van Luyn verkent twee werelden, en ontdekt er eigenlijk maar een: die waarin mensen altijd op weg zijn naar een betere toekomst.  In dit reisverslag grenst New Orleans aan Shanghai en Cass Lake aan Yushu. 

De ware wijze leeft, omdat hij tegengestelden als gelijk ziet - de Chinese dichter en filosoof Zhuangzi.

Floris-Jan van Luyn is filmmaker en schrijver. Hij heeft geschiedenis en Chinees gestudeerd. Veel van zijn films en boeken spelen in Azië. Hij is de maker van Dagboek van een Postduif (2014), De Leegte en het Woord (2012), het meermaals bekroonde De Regenmakers (2010), De Onverboden Stad (2008) en Cyberkoelies (2006). Hij schreef en werkte vanuit China en Nederland voor NRC Handelsblad en NRC Next, en is auteur van Een stad van boeren. De grote trek in China (2004/2008).

Deze lezing is georganiseerd i.s.m. het Centre for East Asian Studies Groningen (CEASG).

See also

Arthur Shafer. Opponent: Lou de Leij
How Big Pharma threatens Academic Freedom
English

Over the past three decades, as governments have retreated from funding biomedical research, the pharmaceutical industry has stepped in to fill the vacuum.

Placeholder
Theo Bouman, Berend van der Lei, Larissa Pans, Marije Lieuwens
De dwang van schoonheidsidealen
Nederlands

Iedereen wil mooi zijn, of op zijn minst mooi gevonden worden door anderen. Jonge meiden en hun moeders worstelen beiden met hun lichaam.

Mmv. Jacques Wallage, Kees de Vey Mestdagh, Just Stam, Jeanne Mifsud Bonnici, Peter van den Ende en Rieks Taal. Olv. Frans van der Haar
Nederlands

Kan de overheid ons nog beschermen zonder in onze privégegevens te kijken? Wat weet de overheid al over ons?