Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Autisme

Erik Mulder, Ernst Horwitz, Jojanneke Bastiaansen

Ongeveer één op de 110 kinderen lijdt aan autisme of een verwante ontwikkelingsstoornis zoals PDD-NOS of Asperger. Maar ook bij volwassenen wordt het soms nog ontdekt. Wat zijn de oorzaken? Welke trainingsprogramma’s helpen? En hoe kunnen mensen met een autismestoornis zich redden in de maatschappij? Voor mensen met een vorm van autisme is het moeilijk om te begrijpen wat een ander bedoelt of doet. Het gedrag van anderen is voor hen vaak onvoorspelbaar en vervolgens snapt de omgeving hun onaangepaste reactie weer niet. Dat kan voor irritatie en onbegrip zorgen, in het gezin, op school, op het werk of gewoon op straat.

Wie op zoek gaat naar de oorzaken van ‘autismespectrumstoornissen’ stuit op een puzzel in vele lagen. Wereldwijd zijn er ongeveer 18 miljoen websites met informatie over autisme. En de afgelopen 50 jaar verschenen er zo’n 12.000 wetenschappelijke studies over biologische, neurologische, genetische en psychologische oorzaken van deze ontwikkelingsstoornis. Wat we in ieder geval weten is dat autisme zich al in de eerste levensjaren manifesteert en niet is te genezen. Wel valt te leren hoe je het best met deze complexe stoornis kunt omgaan. Wat weten we nu echt over de oorzaken van autismestoornissen? Welke trainingsprogramma’s helpen de patiënt? En hoe kunnen kinderen en volwassenen met een autismestoornis zich redden in de maatschappij?

Bart van de Laar spreekt met Erik Mulder, onderzoeker en trainer bij het Universitair Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie Groningen (Accare), psychiater Ernst Horwitz, die onderzoek doet naar autismespectrumstoornissen bij volwassenen, en cognitiepsycholoog Jojanneke Bastiaansen, die de relatie tussen spiegelneuronen en autisme onderzoekt.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen in samenwerking met Science LinX, de UK en het Groninger Forum, met financiële steun van Dorhout Advocaten.
 
Interessante links
Website Erik Mulder
Website Uitgeverij Van Gorcum
Website UMCG Publieksacademie
Website Jojanneke Bastiaansen
Website Jojanneke Bastiaansen
Website Autisme
Website NWO

Ook in deze serie

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Tamara Witschge, Anna Van Cauwenberge en Sofie Willemsen
Nederlands

Hoe selecteren we in het digitale tijdperk ons nieuws? Welke nieuwe nieuwsbronnen zijn er en heeft de traditionele journalistiek zijn langste tijd gehad?