Skip to main content
Theme
In series
Nederlands
Time
20:00 – 21:30
Location

Aula Academiegebouw
Broerstraat 5
Netherlands

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Geheimen uit de permafrost

Maarten Loonen en Wouter Rooke

De permafrost op de Noordpool herbergt grote schatten. Door het opwarmende klimaat ontdooit deze bevroren grond steeds sneller en dat heeft grote gevolgen. Honderden jaren lagen op Spitsbergen grafvelden van Nederlandse walvisvaarders uit de 17de eeuw goed bewaard in het ijs. Deze graven bevatten kleren en botten, ontdekten onderzoekers tijdens expedities van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen van 1979 tot 1981. De botten gaven inzicht in de doodsoorzaak en de kleren gaven een beeld van onbeschreven textiel voor de gewone man uit die tijd. De wollen mutsen die werden gevonden kregen een iconische status.

De verder smeltende permafrost bedreigt dit erfgoed. Wat zijn de gevolgen voor de archeologische schatten die nog niet zijn opgegraven? Welke technieken worden gebruikt om inzicht te krijgen in de manier waarop de permafrost smelt? En wat geeft de ontdooiende grond nog meer prijs? 

In deze editie van Collector’s Items gaat host Mariska de Bone aan de hand van een van deze iconische ijsmutsen daarover in gesprek met poolonderzoeker en ecoloog Maarten Loonen en geofysisch bodemonderzoeker Wouter Rooke.  

Dit programma wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen en Universiteitsmuseum Groningen.

Foto: Ciska Ackermann, Universiteitsmuseum Groningen.
 
Kun je er niet bij zijn? Volg hieronder de livestream! 

Also in this series

Trudy Dehue en Mirjam Meek
Nederlands

Van de kikkerproef als zwangerschapstest, schaambeenklieving bij vastzittende kinderen, prenataal dopen met een doopspuit, tot een kloppend hartje, pretecho’s en gender reveal p

Hedderik van Rijn, Yifan Wang and Sean Gryb
English

Are you ready to immerse yourself in the wonderful world of time? Sometimes it flies by, whilst at other moments it seems to take ages for things to end.

See also

Excursie
Dark Sky Park Lauwersmeer
Nederlands

Echte duisternis wordt steeds zeldzamer. Nederland is één van de landen ter wereld met de meeste lichtvervuiling.

Kenniscafé in de Nacht van Kunst & Wetenschap
Gespreksleider: Alex van den Berg
Nederlands

Hoe kunnen we energie halen uit het verschil tussen zoet en zout water, uit golven of warmtebronnen?