Skip to main content
Nederlands

Het ziekenhuis als dorp

Sjaak van der Geest

Hoe ziet het leven in een ziekenhuis in Bangladesh eruit en waarin verschilt het van de Nederlandse situatie?

Een ziekenhuis is veel meer dan een werkplaats waar lichamen worden gerepareerd. Het is een ‘dorp’ met permanente en tijdelijke bewoners, een gemeenschap waar macht wordt uitgeoefend, een instituut waar wetenschap wordt bedreven, een plek waar mensen ‘ongewenste intimiteiten’ moeten ondergaan, waar verhalen worden verteld, waar angst, onzekerheid en hoop heersen, waar mensen hun leven terugvinden of voorgoed verliezen, enzovoort. Kortom: een plaats waar mensen in ongewone situaties met elkaar moeten omgaan. Hoe ziet het leven in een ziekenhuis in Bangladesh eruit en waarin verschilt het van de Nederlandse situatie? Wat doet een ziekenhuis in Nederland met mensen?

Sjaak van der Geest is emeritus hoogleraar Medische Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij deed onderzoek in Ghana en Kameroen en publiceerde over onder meer sociaal-culturele betekenissen van geneesmiddelen, cultuur en hygiëne, het ziekenhuis, en over ouder worden. Hij is oprichter en hoofdredacteur van het tijdschrift Medische Antropologie.

Interessante link
Sjaak van der Geest

Georganiseerd ism. het UMCG

See also

Paul Cliteur. Coreferent Christoph Jedan
Over religie en geweld
Nederlands

Er zijn vele actuele voorbeelden van terroristisch geweld dat zich beroept op een van de grote monotheïstische godsdiesten (christendom, jodendom en islam).

Daan Kromhout & Frits Muskiet
Nederlands

Het lijkt heel simpel: voor een gezond eetpatroon raadpleeg je de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Maar hoe hard zijn de aanbevelingen van het Voedingscentrum?