Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Hanze Lezing
Nederlands
Locatie

Willem-Alexander Sportcentrum
Zernikeplein 17
Groningen
Nederland

Tickets
Toegang gratis

Hoe maak je een onthullende documentaire?

Onderzoeksjournalistiek verbeeld
Margo Smit

Hoe kom je van verhaalidee tot een prikkelende documentaire? Wat laat je zien en wat moet je vertellen? 

Diepgravend onderzoek doen naar misstanden, het boven water tillen van malversaties of het aankaarten van nalatigheid. Het klinkt als onmisbaar maar ingewikkeld werk. En hoe zorg je dan ook nog eens, na al dat graven en spitten, dat je kijker niet bij de eerste beelden wegzapt of gaat koffiezetten? Het verbeelden van een onderzoeksdossier vraagt denkwerk én speelsheid. Wat laat je zien en wat moet je vertellen? Welke middelen zet je in, wanneer kies je voor een verborgen camera, een reconstructie of een fotogalerij? Menig onderzoeksjournalist verzucht ergens in het productieproces wel eens ‘Maak er maar een dia van!’ Om dan verder te puzzelen aan een pakkend beeldverhaal.

Margo Smit is onderzoeksjournalist en docent tv-journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Smit werkt sinds 1989 voor nationale en internationale tv-programma’s als onderzoeksjournalist en documentairemaker. Zij maakte programma’s over onderwerpen uiteenlopend van het koninklijk huis, de bankencrisis en nucleaire veiligheid tot aan portretten van spraakmakende politici, advocaten en kerkelijk leiders. Sinds 2009 is zij parttime directeur van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten VVOJ.

Zie ook

Debatten, twistgesprekken, mini-colleges & columns
De academie ter discussie! DENK MEE!
Nederlands

Tijdens de Nacht van de Universiteit in het Academiegebouw buigen we ons over de toekomst van de academie. Wat is er mis met de universiteit en hoe kan het beter?