Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Ik zou je wel op kunnen eten

Marjoleine de Vos

Over de manier waarop we betekenis geven aan eten, maar ook over hoe we in eetmataforen denken en praten om duidelijk te maken wat belangrijk voor ons is.

Denk al aan zoiets eenvoudigs als de mythische betekenis van wijn in Frankrijk, worst in Duitsland of kaas in Nederland. Mensen drukken zichzelf voor een belangijk deel uit in wat ze eten en ook in wat ze niet-eten.
De lezing gaat over religieuze voedselvoorschriften (goden verbieden sommige spijzen of juist niet), mythen over welk voedsel voor goden en welk voor mensen is, en de betekenis van feestmalen. Eten is iets dat we moeten doen om in leven te blijven, en juist daarom, is het omgeven met
mythische betekenissen en verhalen.

 

 

Ook in deze serie

Zie ook

Anna Gimbrère, Ben Feringa, Cisca Wijmenga, Maaike Borst e.a.
Nederlands

Wat hebben bananen en komkommers gemeen? Waarom stinkt zweet soms wel en soms niet? Waarom zijn sommige mensen kleurenblind? En hoe is de Martinitoren gebouwd?

Placeholder
Dr. Alex Belenky
Myths and realities
English

The electoral system in the United States of America is complicated and differs from systems we know in Europe.