Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 3,- / gratis voor studenten en SG-kortingspashouders

Nanorevolutie: gezond leven in overvloed

Ben Feringa en Henk Jochemsen

Elke dag worden er ontdekkingen gedaan in de nanowereld. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de mensheid?
Sinds de introductie van de nanotechnologie in 1986, is ‘nano’ een buzzword geworden in de wetenschap en technologie. Nanotechnologie vindt in alledaagse dingen als autolak en zonnebrandcrèmes zijn uitwerking. Op het kleinste niveau kunnen objecten met de grootste precisie worden uitgewerkt, en kunnen nanomachines worden aangebracht die bijvoorbeeld in de levensduur ingrijpen. De mens heeft achtereenvolgens een agrarische revolutie, een industriële revolutie en een digitale revolutie meegemaakt – en nu staan we aan de vooravond van de nanotechnologische revolutie. Betreden we daarmee een wereld zonder schaarste en wordt de evolutie van de mens op nanoschaal voortgezet?
Ben Feringa geeft een korte presentatie en gaat daarna in gesprek met filosoof  Henk Jochemsen over de toekomst van de nanotechnologie en de gevolgen voor de mens en de samenleving. Gespreksleider is Alex van den Berg. 

Ben Feringa is als hoogleraar molecular sciences verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tevens is hij voorzitter van het Center for Systems Chemistry aan dezelfde universiteit. Binnen zijn expertise van de synthetische organische chemie houdt hij zich goeddeels bezig met de nanotechnologie. Voor deze en andere onderzoeken is hij herhaaldelijk bekroond met internationale prijzen.

Henk Jochemsen is bijzonder hoogleraar christelijke (reformatorische) filosofie aan de Universiteit van Wageningen. Eveneens vanuit zijn opleiding in de moleculaire wetenschappen, houdt hij zich bezig met de ethiek van nieuwe technologieën. Daarnaast heeft hij in het verleden politieke bestuurders van gezondheidsethische advies voorzien, en is hij nu directeur van Prisma, een vereniging van christelijke organisaties in ontwikkelingssamenwerking.

Alex van den Berg is uitgever chemie bij Noordhoff Uitgevers en presentator van het Groningse Kenniscafé.

Ook in deze serie

Gerald de Haan en Menno de Bree
Nederlands

Mensen zullen langer gezond blijven en ouder worden, maar kan ouderdom uiteindelijk ook worden genezen – en staat dit gelijk aan een gelukkiger leven?

Zie ook

Simon Friederich en Ton Schoot Uiterkamp
Nederlands

Dankzij Zondag met Lubach en plannen van VVD-voorman Klaas Dijkhoff is de discussie over kernenergie weer geopend. De argumenten vliegen over en weer.

John Lennox, interviewed by Hans Harbers
Conviction in an Uncertain World
English

‘What is the purpose of life?’ is one of the big questions in the history of humankind.