Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
17:00 – 18:15
Locatie

Rabo Studio, Forum Groningen
Nieuwe Markt
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Opgroeien in armoede

Met livestream
Sanne Visser, Roel Bosker e.a.

In Nederland groeit één op de twaalf kinderen op in armoede. Dat betekent bijvoorbeeld dat er te weinig geld is om schoolspullen, een laptop of een fiets te kopen, of om op een sport te gaan of je verjaardag te vieren. In sommige gevallen kan er ook niet in de eerste levensbehoeften worden voorzien, zoals eten en onderdak. Hoe is het om met weinig middelen op te groeien? Wat wordt er gedaan om de gevolgen van armoede voor kinderen te beperken? Welke rol spelen bijvoorbeeld de school, overheid of andere hulporganisaties bij het doorbreken van de armoedespiraal? En wie moet eigenlijk wat doen?

In het Kenniscafé gaat Ruth Koops van 't Jagt in gesprek met Wilma Bolhuis, als brugfunctionaris ondersteunt zij op basisscholen gezinnen op die hulp kunnen gebruiken. Ook sociaal geograaf Sanne Visser schuift aan, zij deed onderzoek naar intergenerationele armoede in de Veenkoloniën en is projectleider van de grootschalige, meerjarige aanpak Tijd voor Toekomst om kinderen gelijke kansen te bieden. Met hoogleraar onderwijskunde Roel Bosker bespreken we het belang van taalonderwijs in het vergroten van kansengelijkheid en een ervaringsdeskundige vertelt over hoe het is om als gezin met jonge kinderen in armoede te hebben geleefd. Ervaringsdeskundige Lineke Smit vertelt over wat armoede met je overtuigingen en gedrag doet.

Kun je er niet bij zijn in de zaal? Dit Kenniscafé kun je ook volgen via de livestream.

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen, Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen. Deze editie is in samenwerking met Gro Next.

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Remko van Broekhoven
Hoe temmen we het beest in de mens?
Nederlands

In ons persoonlijk leven omringen we ons graag met liefde, passie en tederheid. We wonen samen met onze geliefde, geven liefde aan kinderen, familie en vrienden.

Roman Krznaric
The Vanishing Art of Seizing the Day
English

The spirit of carpe diem has been hijacked by consumer culture. Cultural philosopher Roman Krznaric calls us to arms: the time has come to seize back the day.

Documentary and discussion with director Kelly Nyks
English

Dutch politics is all about consensus--which is one reason Dutch people find American politics so bizarre.