Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
In serie
Nederlands

Het drama Ahold

Jeroen Smit

Februari 2003 stort het Ahold-imperium ineen. Onderzoeksjournalist Jeroen Smit maakte een reconstructie van dit debacle. In zijn boek ‘Het drama Ahold’ gaat hij op zoek naar de achtergronden en oorzaken van het in elkaar klappen van het Ahold-concern en de val van topman Cees van der Hoeven.

Een cruciale rol spelen de opvolgingsproblemen rondom Albert Heijn en zijn vermoorde broer Gerrit Jan. Als financieel directeur (cfo) Cees van der Hoeven in 1993 tot president directeur (ceo) wordt benoemd, doet hij zijn oude baan als cfo er gewoon bij. 'Zo hebben we er twee voor de prijs van een', constateert een commissaris opgewekt. De dubbelfunctie maakt Van der Hoeven oppermachtig: Ahold verandert in een auto met een groot gaspedaal maar zonder rem.
Smit concludeert dat de kern van het probleem vooral zit in ambitieuze, ijdele bestuurders die zo nadrukkelijk op het schild worden gehesen door beleggers, analisten en journalisten dat ze na verloop van tijd werkelijk gaan geloven dat ze over water kunnen lopen. Het is een klassiek gegeven. In tijden van overvloed komen ondeugden bovendrijven. Ahold ging ten onder aan hebzucht, vriendjespolitiek, machtsmisbruik en de gedachte bij sommige bestuurders dat 'gewone wetten voor gewone mensen zijn'.

Jeroen Smit (1963) studeerde bedrijfskunde in Groningen en werkte als journalist bij Het Financieele Dagblad, als chef economie bij het Algemeen Dagblad en als hoofdredacteur bij FEM/Business. Vorig jaar schreef hij de bestseller Het Drama Ahold. Het boek is genomineerd voor de titel 'het beste management boek van 2005'.

 

Ook in deze serie

Deirdre Enthoven
Professionals en hun dilemma's
Nederlands

Of het nu gaat om managers en bankiers of medewerkers van de IND en Bureau Jeugdzorg, vrijwel iedereen loopt in zijn werk wel eens tegen een dilemma op.

Zie ook

Shi Yinhong. Co-speaker: Hans Meijer
The Complex Present and the Uncertain Future
English

The world today faces major challenges on the economic, security and environmental front, all of which require action at the national and global level.

Placeholder
Nederlands

Een van de indringendste en meest complexe onderwerpen op het internationale toneel is al ruim een halve eeuw het bloedige conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Kenniscafé Groningen
Michel Vols, José Heesink en Esther van der Leij
Nederlands

Dreunende bassen de hele dag door, lallen­de nachtbrakers onder je slaapkamerraam, feestjes tot in de vroege uurtjes, bergen afval in de tuin, geschreeuw van agressieve buren… I