Skip to main content
Nederlands
Time
17:00 – 18:15
Location

Rabo Studio, Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
Groningen
Netherlands

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Poep onder de loep

Merit Hondelink, Reinder Broekstra, Sasha Zhernakova

Poep, kak, schijt... Het blijft ingewikkeld om er zonder grinniken over te praten. Dat is nergens voor nodig, want uitwerpselen bezitten een schat aan informatie. Sinds de COVID-19-pandemie is er speciale aandacht voor uitwerpselen en het rioolwater in het algemeen. In dat water is het virus namelijk te detecteren. Maar ook een enkele drol kan veel vertellen over iemands gezondheid. Een arts of voedingsspecialist kan aan de hand van de stoelgang van alles vertellen over een gezond eetpatroon, of ziektes herkennen. Zelfs met de eeuwenoude inhoud van een beerput kunnen wetenschappers uit de voeten om te ontrafelen wat onze voorouders aten.

Welke informatie zit er verstopt in uitwerpselen? En wie mag die doorgespoelde drollen eigenlijk onderzoeken? Hoe ziet de toekomst eruit voor de ‘big brown data’? Om dit te onderzoeken nemen we poep onder de loep. Jelte Posthumus gaat in gesprek met archeoloog Merit Hondelink, expert ethiek en innovatie Reinder Broekstra en hoogleraar Humane Genetica en Exposoom Sasha Zhernakova.

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Nieuw: bij de inloop van het Kenniscafé is de Newsroom geopend om vooraf een drankje te halen. Je drankje mag mee de zaal in. Ter introductie is het eerste drankje deze editie inbegrepen in de ticketprijs.

Illustratie en animatie: Yvette Compaijen

Also in this series

Paul van Sasse van Ysselt, Sujin Rosie en Rhoda Schuling
Nederlands

Waar haal jij voldoening uit in het leven? Soms vliegt het leven voorbij zonder dit te overdenken, maar af en toe worden we er plotseling door geraakt.

See also

diverse sprekers
Een avond over eten
Nederlands

De feestdagen komen eraan en in weerwil van allerlei verheven gedachten over vrede op aarde, honger in de wereld en goede voornemens voor het nieuwe jaar speelt toch altijd weer