Skip to main content

Priemgetallen

Prof.dr. Jaap Top

Priemgetallen zijn geld waard! Dat is opmerkelijk omdat al zo’n 2300 jaar bekend is, dat er oneindig veel van zulke getallen bestaan. Voorbeeld: Electronic Frontier Foundation geeft $100.000 aan de eerste persoon of groep die hen een priemgetal van minstens tienmiljoen cijfers levert. Eentje met 9.808.358 cijfers werd in september 2006 gevonden, dus heel veel groter hoeft niet. Voor wetenschappers geldt naast een monetaire waarde, nog veel sterker de esthetische waarde van priemgetallen. Door de eeuwen heen is er dan ook veel onderzoek naar gedaan, van de klassieke resultaten van Euclides tot en met 21ste eeuwse ontdekkingen van Agrawal en van Green en Tao.
Jaap Top voert u mee langs de fascinerende en wonderlijke wereld van deze getallen, hun moderne toepassingen. Bij de beveiliging van digitale gegevens spelen priemgetallen een hoofdrol. Top gaat in op de verrassend eenvoudige manier waarop dit werkt.

Prof.dr. Jaap Top studeerde wiskunde in Utrecht en promoveerde aldaar in 1989. Via Queen’s university (Canada) en de Erasmus Universiteit te Rotterdam, kwam hij in 1992 naar Groningen. Daar is hij sinds 2005 hoogleraar meetkunde en getaltheorie. Hij is hoofdredacteur van het tijdschrift Nieuw Archief voor Wiskunde, organisator van publieksevenementen als de Fermatdag (1993) en Pi in de Pieterskerk (2000) en medeauteur van het populariserende boek Speeltuin van de wiskunde (2003).

Everything you always wanted to know is een maandagmiddagcollege over de kopstukken en hoofdzaken in de wetenschap. Over Grote gebeurtenissen, Grote Theorieën, Grote Namen en Omvattende Concepten. Van Big Bang tot Supersnaren, van Plato tot Wittgenstein, van Mythologie tot Chaostheorie, van Homerus tot Huizinga.

Also in this series

See also

Jelle Brandt Corstius
Universele reisgids voor moeilijke landen
Nederlands

Jelle Brandt Corstius reist graag door landen waar toeristen met argwaan worden bekeken. Hoe maak je er het beste van als avontuurlijke globetrotter of ondernemende expat? 

Placeholder
Een avond over Nationale Volksliederen
Nederlands

Wij Nederlanders hebben niet zo veel met ons volkslied. De tekst is raadselachtig, de muziek in onze oren te pompeus.

Guus Sluiter, Marga Altena en Coen Verbraak
Nederlands

TV-programma’s en internet zijn populaire platforms voor verhalen over sterven en dood. Waarom willen mensen deze intieme verhalen delen?