Skip to main content
Nederlands
Time
20:00
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
Uitverkocht! Geen kaartje? Probeer het aan de zaal

Schaamte is onvermijdelijk

Maar mag het iets minder?
Frans Schalkwijk

Hoe kom je af van schaamte en schuldgevoelens?
Je hebt alles voor elkaar, maar toch ben je regelmatig ontevreden met jezelf. Slopend, zo’n kritische innerlijke stem waarmee je voortdurend evalueert of je het wel goed hebt gedaan, of nog erger, of je wel goed genoeg bent. Je kunt die stem niet gewoon uitzetten, want je hebt je zelfkritiek ook nodig om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Bij veel mensen is hun innerlijke criticus nooit tevreden. Een te kritische stem kan zich uiten in ontevredenheid over je lijf, in relationele problemen, geremdheid, of zelfs in een depressie. Wanneer iemand met zulke klachten in therapie komt, is het belangrijk om veel aandacht te schenken aan zelfbewuste emoties als schaamte en schuld. Want die liggen ten grondslag aan die innerlijke criticus. Schaamte tast je identiteit aan: ‘Wat voor iemand ben ik?’, terwijl schuld je in een positie brengt waarin je iets ongedaan moet maken: ‘Wat heb ik nu weer gedaan?’ Ook gedachten en fantasieën kunnen schaamte of een gevoel van schuld veroorzaken. In zijn Pieter Boeke-lezing geeft psychotherapeut en psychoanalyticus Frans Schalkwijk een inkijk in de fascinerende wereld van de zelfbewuste emoties en emotionele conflicten. Voor alle duidelijkheid: schaamte en schuld zullen nooit verdwijnen, want ze horen bij het leven. Maar mogen ze iets minder streng worden?

Frans Schalkwijk is vrijgevestigd psychoanalyticus/psychotherapeut, forensisch rapporteur en onderzoeker. In zijnpublicaties schrijft hij over gewetensontwikkeling, schuld en schaamte, en narcisme. Hij publiceerde onder andere Diagnostiek in de praktijk. Een psychodynamische handleiding voor beginnende hulpverleners. In oktober 2016 verscheen zijn nieuwe boek Onvolmaakt tevreden. Omgaan met je innerlijke criticus. 

Pieter Boeke Lezing

De Pieter Boeke Lezing wordt namens de Pieter Boeke Foundation georganiseerd door Opleidingsinstituut PPO, in samenwerking met Studium Generale Groningen en VIP, studievereniging Psychologie Groningen. De lezing is vernoemd naar prof. dr. P.E. Boeke, oud-hoogleraar Klinische Psychologie aan de RUG, ter eervolle nagedachtenis. Opleidingsinstituut PPO verzorgt de beroepsopleidingen tot gezondheidszorg (GZ)-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog (meer informatie: www.ppo-opleidingen.nl).

 

Also in this series

See also

Nederlands

Voor niets gaat de zon op. Iedere dag. Maar de zon en het zonlicht zijn, voor wie zich hierin verdiept en de schoonheid wil zien, helemaal geen alledaagse verschijnselen.

Kathelijne Bouw & Michael ter Maat
Nederlands

Science Slam 2021 gaat net iets anders dan normaal, maar ook dit jaar werkten promovendi samen met jonge dichters aan een gedicht geïnspireerd op hun onderzoek.

Column door Menno de Bree
Nederlands

Het is bijna Valentijnsdag, de dag van de liefde! Maar hoe zit het eigenlijk met de keerzijde ervan, liefdesverdriet? En hoe kun je voorkomen dat je relatie uit gaat?