Skip to main content
Nederlands
Time
20:30
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€ 4,- / € 2,- SG-kortingspas / studenten gratis

Slavenhandel naar West en Oost

Karwan Fatah-Black

Het Nederlandse slavernijverleden kan op een groeiende publieke belangstelling rekenen. Naast scherpe discussies over de doorwerking van dit verleden is er een algemene behoefte om de feiten op een rij te zetten. Vanuit verschillende universiteiten en onderzoeksinstituten worden bouwstenen geleverd voor een steeds preciezere kennis van dit deel van het Nederlandse verleden. Nederland had met name in de zeventiende eeuw een behoorlijk aandeel in de trans-Atlantische slavenhandel. Naar schatting vervoerden Nederlandse handelaren zo’n 600.000 slaafgemaakten naar Noord- en Zuid-Amerika. Minder bekend is dat de er ook een bloeiende handel in Azië was, met de Verenigde Oost-Indische Compagnie als drijvende kracht. Historicus Karwan Fatah-Black maakt de balans op van een oplevend onderzoeksveld en schetst de lacunes die er nog altijd bestaan.

Karwan Fatah-Black is universitair docent sociale en economische geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek richt zich op het Nederlandse koloniale verleden en met name slavernij en slavenhandel. In 2016 ontving hij van de KNAW de prestigieuze tweejaarlijkse Heineken Young Scientist Award in de categorie Geschiedenis. Momenteel werkt hij aan het boek Eigendomsstrijd over stadsslavernij en het ontstaan van de vrije gemeenschap in Suriname.

Also in this series

See also

Placeholder
Dr. Alex Belenky
Myths and realities
English

The electoral system in the United States of America is complicated and differs from systems we know in Europe.

Placeholder
Naema Tahir, met reacties van Elsbeth Etty en Larissa Pans
De emancipatoire sensualiteit van de moslima
Nederlands

In het sprookje Maagdensteeltje uit de bundel Groenkapje en de bekeerde Wolf  beschrijft Naema Tahir het verhaal van een meisje dat opgevoed wordt door twee moeders; een we

Placeholder
Thierry Baudet. Coreferent: Frank Ankersmit
Nederlands

Volgens politiek commentatoren heeft Nederland met Rutte 1 haar meest conservatieve regering van de afgelopen veertig jaar gekregen.