Skip to main content
Theme
Nederlands
Time
20:00
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Ton Heerts: vakbondsman met lef

Ton Heerts

Vier jaar geleden zat de FNV in het slop. De grootste vakbond van Nederland dreigde aan onderlinge twisten ten onder te gaan en werd door de sociale partners nauwelijks nog serieus genomen. Totdat Ton Heerts kwam.

Direct in zijn eerste jaar als FNV-voorzitter deed hij van zich spreken. Toen het kabinet-Rutte met steun van werkgeversorganisatie VNO nieuwe bezuinigingen aankondigde en de verzwakte FNV dit maar moest slikken, schoot hij uit zijn slof. “Heren, ik kom niet naar Den Haag. Als jullie echt de vlam in de pan willen, moeten jullie zo doorgaan”, smste hij. Dat werkte. Premier Rutte veegde direct zijn agenda schoon om met Heerts een biertje te drinken. Het resultaat was, na maanden onderhandelen, een nieuw sociaal akkoord waarin de FNV weer meetelde. Het tekent de stijl van Ton Heerts: overleggen waar mogelijk, met de vuist op tafel slaan als het moet. Zo zette  hij de afgelopen vier jaar de FNV weer op de kaart. Onder zijn leiding fuseerden de grote bonden, die voorheen ruziënd over straat gingen. En hij zorgde voor een verjonging van de FNV. Hoe haal je als vakbondsleider het maximale uit onderhandelingen? Hoe vind je de balans tussen polderen en actie voeren? Hoe reorganiseer je de FNV rekening houdend met de belangen van de bonden? En hoe krijg je werknemers zo ver dat ze de straat opgaan?

Ton Heerts was van 2003-2006 vice-voorzitter en van 2012-2016 voorzitter van de FNV. Sinds september 2016 is hij voorzitter van de MBO Raad. Hij was leidinggevende bij de Koninklijke Marechausse en zat van 2006-2010 namens de PvdA in de Tweede Kamer.

In deze serie geven vier sprekers een inkijkje in hun eigen werk en vertellen over hun eigen ervaringen met leiderschap. Vervolgens worden ze geinterviewd door prof.dr. Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering, of prof.dr. Harry Garretsen hoogleraar International Economics & Business.

 

Also in this series

Antony Hermus
Nederlands

Door pers en collega’s wordt Antony Hermus, vaste gastdirigent van het Noord Nederlands Orkest, gezien als “één van de meest veelbelovende Nederlandse dirigeertalenten van de af

See also

Joost de Vries
Over J.D. Salinger, Haruki Murakami en vooral niet volwassen willen worden
Nederlands

Superhelden domineren de bioscopen, Young Adult romans bestormen de bestsellerlijsten, en niemand weet voor z’n dertigste wat hij wil gaan doen met zijn leven. Toch?

Placeholder
Kunst & Geschiedenis | Trends | Werking
Nederlands

Het woord ‘drugs’ roept direct allerlei reacties op en is altijd goed voor verhitte discussies.

Hanze Jeugdlezing
Stine Jensen
Nederlands

Wat leren kinderen door te filosoferen en welke cruciale rol kan filosofie spelen in hun opvoeding?