Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

online
Nederland

Tickets
Gratis toegang

Universele waarheid onder vuur

Michael Hameleers

Complottheorieën maken een steeds belangrijker deel uit van de online mediaomgeving. Van de oorsprong van het coronavirus tot 5G, en van QAnon tot de klimaatcrisis. De universele waarheid ligt onder vuur, en online omgevingen bieden de ideale kweekvijver voor alternatieve constructies van de waarheid en complotten. Maar hoe worden deze complotten geconstrueerd als alternatieve populistische waarheid, en welke effecten hebben complottheorieën en desinformatie op de democratie?

Michael Hameleers is universitair docent Politieke Communicatie aan de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR). Zijn onderzoek richt zich op de relatie tussen populisme, polarisatie, nepnieuws en de media. 

De livestream verschijnt hier op de site, maar via de knop 'Tickets' kun je je aanmelden om een herinnering te ontvangen.

Deze serie is een samenwerking tussen Studium Generale Groningen, Forum Groningen en de conferentie Nothing but the Truth, die op 1-2 november plaatsvindt in Groningen.

 

Ook in deze serie

Zie ook

Anna Gimbrère, Ben Feringa e.a.
Nederlands

Waarom blozen we eigenlijk? Waar sloeg de meteoriet in die de dinosauriërs uitroeide? En hoe is de Martinitoren gebouwd?

Mark Sanders, Martijn van der Linden, Heidi Leenaarts
Nederlands

Het meeste geld bestaat tegenwoordig uit een getal op je computerscherm; muntgeld en bankbiljetten worden steeds minder gebruikt.