Overslaan en naar de inhoud gaan

Christaan Huygens (1629-1695)

Dr. Rienk Vermij

Christiaan Huygens is vooral bekend gebleven als de uitvinder van het slingeruurwerk. Zijn betekenis is echter veel groter. Hij heeft ook tal van andere uitvindingen en belangrijke ontdekkingen gedaan op wiskundig, sterrenkundig en natuurkundig gebied. Om die reden wordt hij algemeen beschouwd als een van de sleutelfiguren van de zogenaamde wetenschappelijke revolutie van de zeventiende eeuw.

De zeventiende eeuw, de periode waarin Huygens leefde, was een periode waarin het algehele wereldbeeld radicaal op zijn kop werd gezet en waarin de grondslag werd gelegd voor de huidige wetenschappelijke natuurbeschouwing. Hoewel Huygens in deze omwenteling een centrale plaats inneemt, is het merkwaardig dat hij zich over zulke algemene vragen grotendeels op de vlakte hield. Men heeft hem daarom wel afgeschilderd als iemand die enkel in wiskundige puzzels was geïnteresseerd, en die de grote filosofische vragen van zijn tijd liefst aan anderen overliet. Nauwkeurige bestudering van zijn werk en van zijn nagelaten manuscripten laat echter zien dat filosofische vragen Huygens wel degelijk bezighielden. Na een algemene inleiding over Huygens’ leven en werk gaat Vermij in het bijzonder in op de algemeen-natuurfilosofische achtergrond van zijn ideeën.

Rienk Vermij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en promoveerde aan de faculteit van de natuurwetenschappen. Hij is momenteel verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis en Grondslagen van de Natuurwetenschappen van dezelfde universiteit. Vermij publiceerde onder meer het standaardwerk The Calvinist Copernicans. The Reception of the New Astronomy in the Dutch Republic,1575-1750 (Amsterdam, 2002). Recent verscheen de tweede druk van het populaire De wetenschappelijke revolutie.

Everything you always wanted to know is een middagcollege over kopstukken en hoofdzaken in de wetenschap, cultuur en maatschappij. Over Grote Gebeurtenissen, Grote Theorieën, Grote Namen en Omvattende Concepten. Van Big Bang tot Supersnaren, van Plato tot Wittgenstein, van Mythologie tot Chaostheorie, van Homerus tot Huizinga.

 

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Roel Borstlap, Ronald Ohlsen, Marian Verkerk
Zorg, ethiek en ouderschap van kinderen met het Downsyndroom
Nederlands

De 21e maart (21-3) is de jaarlijkse Wereld Downdag. Niet toevallig: Downkinderen hebben het 21e chromosoom in drievoud in plaats van in twee-.

Arts, Culture and Media Lustrum Lecture
Stefan Collini, Pascal Gielen, Liesbeth Korthals Altes
Universities and the Democratization of Culture
English

The process commonly referred to as the ‘democratization of culture’ involves not only a pluralization of the categories of art and culture, that is, the acceptance of a much wi