Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
GEANNULEERD!
In serie
Nederlands
Tijd
20:00

Vriendschappen in vluchtige tijden

Heeft u kaarten gekocht? Zie hieronder hoe u de kaarten weer kunt retourneren
Beate Volker

Technologie zorgt ervoor dat we in contact kunnen blijven met al onze vrienden. Maar kunnen we nog spreken van ‘echte vriendschappen’? Eenzaamheid en gebrek aan sociale betrokkenheid zijn typische kwalen van de individualistische flexmaatschappij.
Het lijkt alsof we nog nooit zo veel en zo druk met elkaar hebben gecommuniceerd als vandaag de dag, maar ondanks alle moderne communicatiemiddelen die het mogelijk maken continu contact te hebben wordt er juist geklaagd over de vluchtigheid van sociale relaties. Het lijkt alsof het moderne leven juist veel vluchtiger gehaaster is dan het vroegere en dat we tegelijkertijd een geïsoleerd bestaan hebben. Hebben we het daadwerkelijk veel drukker gekregen? En wat betekent vriendschap nog als het aantal van je vrienden in de honderden of zelfs duizenden loopt?
Eenzaamheid aan de ene kant en gebrek aan sociale betrokkenheid aan de andere zijn typische kwalen van de individualistische flexmaatschappij. Hoe past vriendschap hierin, zijn vrienden nog relaties die ‘er toe doen’? Wat is het belang van goede vrienden en waar maak je vrienden? 

Beate Volker is hoogleraar sociologie aan de Universiteit Utrecht. Ze is daar leider van het onderzoeksprogramma naar sociaal kapitaal en netwerken. Hierbij wordt gekeken naar netwerken, en de hulpbronnen in netwerken die mensen met elkaar delen. Zij heeft onderzoek gedaan naar buurtrelaties, netwerken in organisaties en vriendschappen in de huidige, jachtige tijden.
 

Zie ook

Placeholder
Mathieu de Jager, Gerrit Jan Vos
Lezing en proeverij
Nederlands

De kennis van bier gaat bij de meeste studenten niet verder dan een paar kroegwijsheden. Wijn na bier geeft plezier, bier na wijn geeft venijn.

Placeholder
Olaf Vos. Inleiding Martin Hillenga
Workshop Olaf Vos
Nederlands

Als nieuwe student in Groningen komt er een hoop op je af: je gaat op jezelf wonen, begint een nieuwe opleiding en maakt kennis met het studentenleven.