Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Door het Oog van de Filosofie

Ann Meskens, Johan van Benthem, Bert Keizer, René Boomkens

Door het Oog van de Filosofie is een programma van de Groninger Stichting voor Wijsbegeerte, Cultureel Studentencentrum Usva en Studium Generale Groningen waarin filosofen hun licht werpen op de kwesties van deze tijd aan de hand van film, interview en lezing.

Lichtvoetig of zwaarwichtig?
Ann Meskens
scheiding-lezing
Datum: Vrijdag 18 januari 2008
scheiding-lezing
Moet men de filosofie binnen de muren van de academische wereld houden of mag men de filosofie ook laten aanwaaien op een marktplein middenin de stad? Helpt de filosofie om lenig genoeg te zijn om te leven en te overleven in postmoderne tijden?

Ann Meskens studeerde wijsbegeerte, heeft een filosofische praktijk en werkt als (radio-) columniste. Haar boek Tati over de Franse filmregisseur Jacques Tati is filosofie en literatuur, biografie en autobiografie en verhaal en essay. Recent verscheen Eindelijk buiten - Filosofische stadswandelingen.


Samen ben je slimmer: logica van de interactie
Johan van Benthem
scheiding-lezing
Datum: Vrijdag 15 februari 2008
scheiding-lezing
Neerlands meest invloedrijke logicus laat zien hoe de moderne logica in een aantal stappen een revolutionaire wending maakt van eenzame denkers als toppunt van rationaliteit naar zogenoemde 'many mind problems'. Wat blijkt: het menselijk brein komt eerder tot stand door interactie dan door 'slim denken'.

Johan van Benthem is hoogleraar van Universteit van Amsterdam en aan de universiteit Stanford. In 1996 ontving hij de NWO Spinoza Premie, die ook wel geldt als de 'Nederlandse Nobelprijs'.


Waarom sterven geen kunst is?
Bert Keizer
scheiding-lezing
Datum: Vrijdag 14 maart 2008
scheiding-lezing
Dat we nergens vandaan komen ervaren we, volgens Bert Keizer, over het algemeen als minder beklemmend dan de wetenschap dat we nergens heen gaan. En dat is wat hem betreft dan ook de oorzaak van veel gedoe rondom het sterfbed. Keizer rekent op een even humoristische als liefdevolle wijze af met het idee dat we doogaan 'kunnen leren'.

Bert Keizer is arts in een Amsterdams verpleeghuis en is columnist voor dagblad Trouw. In 1994 debuteerde Keizer als schrijver met het veelgeprezen, humoristische en onthutsende boek Het refrein is Hein.


De Dapperstraat als redding van de mensheid: de stad
René Boomkens
scheiding-lezing
Datum: Vrijdag 18 april 2008
scheiding-lezing
Als voormalig bewoner van de Amsterdamse Dapperbuurt en als filosoof laat René Boomkens zien dat de stad de belangrijkste menselijke creatie is, in cultureel, sociaal en politiek opzicht. De stad is volgens Boomkens niet te vangen in een theoretisch model, maar is een ervaring op de grens van melancholie en utopisch verlangen.

René Boomkens is als hoogleraar sociale en cultuurfilosofie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is auteur van onder meer De Angstmachine (1996), Een Drempelwereld (1998) en De Nieuwe Wanorde (2006).

Zie ook

Placeholder
Aletta Jacobs Lezing 2005
Dr. Kaouthar Darmoni. Coreferent: Mr. TIneke Lodders
Vrouwen naar de top
Nederlands

Waarom staat Nederland steevast onderaan op lijstjes over arbeidsparticiptie van vrouwen, meestal samen met Ierland of een land als Botswana?

Silvester Zwaneveld
Nederlands

Cabaretier Silvester Zwaneveld presenteert de wonderen van onze wereld, geïnspireerd op Bill Brysons boek ‘A Short History of Nearly everyhting’.