Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Goochelen met je brein

Lezing en goochelshow over kijken
Kees van Overveld, Emiel Lensen

De zichtbare werkelijkheid lijkt onontkoombaar en vanzelfsprekend. Beelden vormen een stroom van informatie die gevraagd of ongevraagd bij ons binnenkomt zolang we onze ogen open hebben.

Het lijkt wel alsof het oog een videocamera is die de hele dag aanstaat en ons overstelpt met beelden zonder dat we bij machte zijn om te zappen.

De werkelijkheid is verraderlijk anders. Zowel de perceptiepsychologie, als de oeroude circuskunst van het illusionisme tonen aan dat wij vooral zien wat wij willen zien. Maar misschien moet je zeggen: dat wij zien wat ons brein vindt dat wij zouden moeten zien. Experimenten uit laboratoria voor zintuigonderzoek, en goocheltrucs uit
de wereld van het variété bewijzen steeds opnieuw dat zien een subtiel samenspel is van gewoonte, bedoeling en makkelijk beïnvloedbare kijkluiheid.

In een boeiende duo-presentatie laten natuurkundige Kees van Overveld en goochelaar Emiel Lensen door middel van talloze voorbeelden en interactieve experimenten zien hoe zeer wij kijken met ons brein.

Emiel Lensen is professioneel goochelaar. Hij is meervoudig Nederlands kampioen goochelen en finalist van de ‘nieuwe Uri Geller’.

Dr.ir. Kees van Overveld is als natuurkundige verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daarnaast is hij werkzaam als zelfstandig coach en consultant op het gebied van creativiteit en innovatieprocessen.

 

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Michel Vols, José Heesink en Esther van der Leij
Nederlands

Dreunende bassen de hele dag door, lallen­de nachtbrakers onder je slaapkamerraam, feestjes tot in de vroege uurtjes, bergen afval in de tuin, geschreeuw van agressieve buren… I

Gerald de Haan en Menno de Bree
Nederlands

Mensen zullen langer gezond blijven en ouder worden, maar kan ouderdom uiteindelijk ook worden genezen – en staat dit gelijk aan een gelukkiger leven?

Kenniscafé Groningen
Leo Lucassen, Marietta Messmer, Wander Jager en Paul Elhorst
Nederlands

Hoe kunnen we in de huidige gepolariseerde situatie weer een reëel beeld krijgen van de effecten van migratie, op basis van feiten?