Skip to main content
Theme
In series
Nederlands

Iedereen liegt, maar ik niet

Jokkebrokken en moraalridders langs de liegladder
Jan Henk van der Velden

Eerlijkheid moet je je kunnen permitteren en gebleken eerlijkheid in het verleden blijkt geen garantie voor de toekomst.

We leren onze kinderen dat ze niet mogen liegen. Maar zijn we zelf altijd eerlijk en willen we wel altijd de waarheid horen? Veel herkenbare, vermakelijke en soms confronterende voorbeelden laten zien hoe wij met de waarheid en leugens omgaan. Jan Henk van der Velden ontwikkelde de liegladder waarop duidelijk wordt hoe je onderscheid kunt maken tussen wenselijke leugens en afkeurenswaardige leugens. Liegfactoren en liegstimulatoren verklaren waarom eerlijke mensen in een positie kunnen komen dat zij de verleiding van de leugen niet kunnen weerstaan. Eerlijkheid moet je je kunnen permitteren en gebleken eerlijkheid in het verleden blijkt geen garantie voor de toekomst.

Jan Henk van der Velden studeerde privaatrecht in Utrecht en is partner bij Wijn & Stael Advocaten. Door zijn werk als advocaat raakte hij gefascineerd door het onderwerp liegen en ontwikkelde hij een nieuw systeem om de leugens te kwalificeren: de liegladder. Hij schreef het boek Iedereen liegt, maar ik niet.

Interessante links
Boek Jan Henk van der Velden Iedereen liegt, maar ik niet 
De Volkskrant Recensie boek Jan Henk van der Velden

buttonPptPowerpointpresentatie

Also in this series

Bruno Verschuere
Memory detection, not lie detection
English

How can we detect liars? Lie detection tests such as the polygraph and verbal content analysis are often applied, but are often invalid. How can a lie be revealed?  

See also

In collaboration with the Energy Academy
Maurits Groen
English

Sustainability is high on the agenda of many organisation these days, it is a hip and relevant issue. But how does it become more than a bullet point in a business plan?

Ellen Nollen, Eddy van der Zee en Jeroen de Vries
Oorzaken en bestrijding
Nederlands

De kans dat we Alzheimer op termijn kunnen voorkomen neemt toe. Maar de kern van het ziekteproces begrijpen we nog steeds niet.