Skip to main content
Nederlands

Noord-Koreaanse propaganda in perspectief

Remco Breuker

Noord-Koreaanse propaganda kennen we allemaal. En het laat weinig aan de verbeelding over. Maar is dit wel het hele verhaal? Hoe is het Noord-Koreaanse regime en hoe kan het aan de macht blijven?

Raketten, allesverpletterende vuisten, resolute blikken en brede kaken. Met kernwapens geïllustreerde dreigementen aan het adres van de Verenigde Staten. Het Witte Huis dat met de grond gelijk wordt gemaakt door een raketaanval uit Pyongyang. Noord-Koreaanse propaganda kennen we allemaal. En het laat weinig aan de verbeelding over. Aan het woord is een beangstigend regime, een boos regime, een agressief regime dat dreigt met de totale vernietiging van zijn vijanden. Hier valt moeilijk iets tegen in te brengen. Maar is dit wel het hele verhaal? De buitenwereld bijt zich vast in Noord-Korea als een land dat angst inboezemt, en niet zozeer een land dat zelf angstig is. Als er al angst is in Noord-Korea geldt die voor het eigen regime en de strafkampen en niet voor het buitenland. En toch. Als we ons licht eens laten schijnen op de onderbelichte factoren die dit regime mogelijk hebben gemaakt, die bepalend zijn voor het beleid en die het regime tegen alle druk in aan de macht houden, dan verschijnt er een veel completer beeld. Dan begrijpen we veel beter hoe de Noord-Koreaanse samenleving in elkaar zit en waarom het regime meent te moeten handelen als het doet. Maar dan moeten we de platte interpretaties van de propaganda voorbij. We weten eigenlijk best veel over Noord-Korea. De vraag is of we dat ook echt willen.

Remco Breuker werkt als hoogleraar Koreastudies bij het Centre for Korean Studies van de Universiteit Leiden. Hij studeerde Japans en Koreaans en onderzoekt als historicus hoe de middeleeuwse Koreaanse maatschappij eruitzag. Hij is net met een vijfjarige ERC subsidie een project gestart om te onderzoeken waarom antieke Mantsjoerijse geschiedenis zo hoog op de overheidsagenda’s in Seoul en Beijing staat. Breuker is hoofdredacteur van het e-tijdschrift Korean Histories en redacteur van het internationale tijdschrift East Asian History.

Interessante links:
Universiteit Leiden.nl - Remco Breuker
YouTube.com - Over slangenkuil Noord-Korea

See also

Janka Stoker, Harry Garretsen en Koen Schuiling
Nederlands

In sneltreinvaart verandert de wereld om ons heen en de onzekerheid over hoe het verder moet is groot: de gevolgen van de pandemie, een oorlog in Europa en de groeiende lijst me

Yanis Varoufakis. Co-speaker Michael Koetter
English

The renowned Greek economist Yanis Varoufakis says that the Euro crisis is not a Greek crisis.