Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Rabo Studio
Nieuwe Markt 1
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kortingpas / gratis voor studenten

Straf!

Met livestream!
Debby Homans-De Boer, Harry Beintema e.a.

Radbraken, vierendelen, onthoofden zijn in onze ogen wrede en onmenselijke straffen. Daarentegen vinden we dat een misdaad niet ongestraft kan blijven: als vergelding, als waarschuwing, ter opvoeding of ter bescherming van de samenleving. De manier waarop we straffen hangt sterk af van plaats en tijd en van de omvang van het vergrijp.

Snoepje gepikt bij de drogist? Misschien weerhoudt een strenge blik van moeder je ervan het nog eens te doen. Maar wat als het geen snoepje is, maar een televisie? Dan volstaat een preek niet, of wel? Wanneer verdient iemand straf? En met welk doel straffen we? In sommige gevallen vormt een misdadiger zo’n groot gevaar dat degene voor lange tijd achter gesloten deuren verdwijnt. Dat is een tijdelijke oplossing, want uiteindelijk zal het merendeel terugkeren in de maatschappij. Hoe gebeurt dat veilig?

In dit kenniscafé gaat moderator Ruth Koops van ‘t Jagt in gesprek met onder andere Persofficier van Justitie Arrondissement Noord-Nederland Debby Homans-De Boer en de voorzitter raad van bestuur FPC Dr. S. van Mesdag Harry Beintema en hoogleraar beroepsethiek Anne Ruth Mackor over het Nederlandse strafrechtsysteem.

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Illustratie: Yvette Compaijen

Ook in deze serie

Jetse Goris in gesprek met Marloes Emous, Anton Scheurink en Andrea Werkman
Nederlands
Meer dan de helft van de volwassenen in Nederland is te zwaar. Hoewel we allerlei campagnes lanceren om gezond gedrag te stimuleren, zijn ze vaak niet effectief genoeg. Wat kunnen doen zodat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om lichter door het leven te gaan?

Zie ook

met o.a. Bahram Sadeghi en Boris van der Ham
Vrijdenkers op de vlucht: film en debat
Nederlands

“Ben je moslim?” Dat is de eerste vraag die andere vluchtelingen aan nieuwkomers stellen bij aankomst in het asielzoekerscentrum.