Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands

Van Tunis tot Tripoli. En verder?

Jan Eikelboom . Coreferent Karim Boussak: Democratie en Fundamentalisme

Journalist Jan Eikelboom was ooggetuige van de Arabisch Lente. Welke impact hebben de volksopstanden op de ontwikkelingen in Tunesië, Egypte en Libië?

Journalist Jan Eikelboom was ooggetuige van de Arabische Lente. Voor Nieuwsuur deed hij verslag van de revoluties in Tunesië, Egypte en Libië. Hij stond in wolken traangas op het Tahrirplein in Caïro, trok op met de Libische rebellen en werd in Tripoli beschoten door sluipschutters. Ook bezocht hij Sidi Bouzid, het stoffige Tunesische stadje waar de golf van revoluties begon, nadat een jonge fruitverkoper zichzelf in brand had gestoken. Aan de hand van zijn ervaringen tijdens de Arabische Lente zal hij ingaan op de impact van deze reeks volksopstanden voor de betrokken landen. Tunesië, Egypte en Libië staan voor verschillende uitdagingen, waarbij zowel lokale als geopolitieke factoren een rol spelen. Ondanks de euforie van dit voorjaar, is de afloop nog uiterst ongewis. Een eerste balans zal worden opgemaakt tijdens de verkiezingen, die eind oktober in Tunesië worden gehouden. Jan Eikelboom zal ook hierbij aanwezig zijn.
Het zal vermoedelijk nog jaren duren voordat de definitieve gevolgen van de Arabische Lente zich zullen uitkristalliseren. Toch is nu al duidelijk dat deze diep en ingrijpend zullen zijn. Zowel voor de betrokken landen als de regio zijn geheel.

Jan Eikelboom doet al meer dan 20 jaar verslag voor radio en televisie vanuit crisisgebieden, waaronder Rwanda, Kosovo, Oost-Timor, Zuid Afrika, Pakistan en Libanon. Zijn belangstelling richt zich vooral op het Midden-Oosten, een regio die hij circa honderd keer bezocht. In 2010 maakte hij het eerste (en tot dusverre enige) Nederlandse interview met de Iraanse president Ahmadinejad. Dit najaar verscheen zijn boek over de recente revoltes in Tunesië, Egypte en Libië: ‘Arabische Lente. Een ooggetuigenverslag’.

Hoe mengen islamitische bewegingen zich  in het democratiseringsproces i n Tunesië? In zijn coreferaat Democratie en fundamentalisme presenteert Karim Boussak, masterstudent  Midden-Oosten studies, de eerste uitkomsten van zijn onderzoek naar het spanningsveld tussen fundamentalisme en democratie.

Interessante links
Wikipedia: Jan Eikelboom
Nieuwsuur: Verslag opstand Tunesië
NOS: Verslag opstand Egypte
NOS: Verslag opstand Libië

Georganiseerd ism. studentenvereniging SIB en boekhandel Selexyz Scholtens

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Spartacus | Che Guevara | Karel de Grote | John F. Kennedy e.a.
Nederlands

Het verleden is vergeven van helden, heldendaden en heldenverering. Echte helden hebben een standbeeld, staan op straatnaambordjes en hun geboortehuis is een bedevaartsoord.