Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Wie regeert de wereld?

Marcel Brus, Doeko Bosscher en Jaap de Wilde

Hoeveel macht heeft  de VN bij internationale conflicten? Laten de machtige wereldspelers zich iets gelegen liggen aan het internationaal recht? En is de VS nog wel de onaantastbare wereldleider?

Wie regeert de wereld als het er op aan komt? De Syrië-crisis maakt eens te meer duidelijk hoe lastig deze vraag te beantwoorden is. Hebben de Verenigde Naties, als platform van vrijwel alle staten, nog een leidende rol? Of is de Verenigde Staten , als militaire supermacht, uiteindelijk de wereldleider die bepaalt of er wel of niet wordt opgetreden tegen staten of groeperingen die internationale rechtsregels met de voeten treden?  En hoe zit het dan met de invloed van andere grote spelers als Rusland, China, Japan en toonaangevende EU-landen als Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië?

Het ideaal van de Verenigde Naties als wereldregering is nooit waargemaakt. Daarvoor zijn de internationale belangentegenstellingen en machtsverschillen te groot. De Veiligheidsraad is in de praktijk vaak vleugellam , omdat de permanente leden met vetorecht niet op een lijn zijn te krijgen. Resoluties van de Veiligheidsraad die het wel halen, kunnen landen zonder veel problemen naast zich neer leggen. Toch is de VN daarmee niet weg te zetten als  een papieren tijger. Er is sinds 2000 internationale overeenstemming over de millenniumdoelen. Ook heeft de VN wel degelijk machtsmiddelen om milieu- en handelsafspraken af te dwingen.  En voor het bestraffen van oorlogsmisdaden hebben we het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Hoeveel macht heeft  de VN bij internationale conflicten? Laten de machtige wereldspelers zich iets gelegen liggen aan het internationaal recht? Is de VS nog wel de onaantastbare wereldleider? En waarom wordt er in het ene conflict wel opgetreden en in het andere niet?

Over deze vragen gaat Femke Kramer in gesprek met Marcel Brus, hoogleraar internationaal recht, Doeko Bosscher, hoogleraar eigentijdse geschiedenis en Amerika-deskundige, en Jaap de Wilde, hoogleraar internationale betrekkingen en machtspolitiek.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers en deskundigen over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen in samenwerking met Science LinX, de UK en het Groninger Forum, met financiële steun van City of Talent en Noordhoff Uitgevers.

Interessante links:
Website RUG: Marcel Brus
Website RUG: Doeko Bosscher
Website RUG: Jaap de Wilde
buttonTxt Jaap de Wilde: Unieke eensgezindheid grootmachten

 

Ook in deze serie

Jetse Goris, Ellen Nollen, Wim van der Molen en Simon Verhulst
UITVERKOCHT!
Nederlands
Hoe werkt het nu eigenlijk, dat ouder worden? Is het proces inderdaad te remmen, of zelfs te stoppen?

Zie ook

Michael Tomasello
On the Origins of Culture and Cognition
English

Why do the minds and societies of apes and humans differ as much as they do? Simply saying that humans are more intelligent does not yet explain how this situation evolved.

Placeholder
Joep Dohmen, Hans Achterhuis, Stine Jensen
Eigentijdse denkers over tijdloze kwesties
Nederlands

September/oktober/november 2007

Placeholder
Tamar Wolfarth, Nico Kielstra, Arnout Ploos van Amstel, Froukje Bos ea.
Vraag en aanbod van psychofarmaca
Nederlands

De markt voor antidepressiva is een groeimarkt. Steeds meer mensen slikken Prozac, Seroxat en aanverwante middelen bij steeds lichtere gedrags- of stemmingsstoornissen.