Overslaan en naar de inhoud gaan

Groningen door dromersogen

Bundel gastschrijver Raoul de Jong en studenten
Nederlands

“Wees niet bang voor je superkrachten. Gebruik ze. Ga naar buiten, maak het mooier. Eén mens kan het verhaal veranderen.” 
- Raoul de Jong

Wat houdt zich schuil in Stad en Ommeland?

Afgelopen jaar heeft Raoul de Jong, gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen, samen met een groep studenten gewerkt aan een verzameling verhalen. Op 30 mei 2024 is deze bundel, genaamd Groningen door dromersogen, gepresenteerd in boekhandel Van der Velde. In deze bundel zijn de bijdragen verzameld die hij heeft geschreven voor zijn openbare publiekslezingen van Studium Generale, samen met het werk van elf studenten die zijn werkcolleges volgden.

De bundel is uitgegeven door University Press Groningen en verkrijgbaar bij de Universiteitswinkel en Boekhandel Riemer, Godert Walter en Van der Velde in Groningen. De bundel is ook open access te lezen bij de UGP.

 

Verhalen in en over Groningen
Raoul de Jong, bekend van zijn roman Jaguarman, neemt de lezer mee in zijn persoonlijke zoektocht naar zijn Surinaamse en Groningse wortels. Zijn verhalen vertellen over een reis naar de tropische binnenlanden, een spirituele reis ook naar de bronnen van een literatuur die in Nederland lange tijd onbekend was en die er nog altijd op wacht om door nieuwe lezers ontdekt te worden.

Ook zijn er in de bundel verhalen opgenomen van elf studenten die zijn werkcolleges hebben gevolgd. Zij verdiepten zich in verhalen in en over Groningen. Hun teksten voeren de lezer naar onbekende plaatsen in de stad en de provincie, naar episodes uit het bewogen verleden, naar witte wieven, kluizenaars, zwervers en jeneverstokers. Groningen door dromersogen toont hun verbeelding van het Noorden.

Raoul de Jong: “Ik wilde mijn studenten leren dat schrijven is als toveren en dat je dat kunt gebruiken om de werkelijkheid leuker te maken. Als je weet hoe je moet kijken, blijkt de wereld vol met wonderen. Van Suriname tot aan Groningen. Ik hoop dat de lezers van deze bundel met ons meegaan op avontuur vanuit hun luie stoel, en dat we ze gelukkig maken met onze verhalen.”

De eerste van vele
Prof. dr. Mathijs Sanders, hoogleraar Nederlands en voorzitter van de Commissie Gastschrijverschap Rijksuniversiteit Groningen, is trots op de bundel. “Dit is de eerste bundel met bijdragen van zowel de gastschrijver zelf als van zijn Groningse studenten en die het licht ziet bij University of Groningen Press. Ik hoop dat er nog vele zullen volgen.”

04-06-2024

Zie ook

Nederlands
Journalist, columnist en schrijver Marja Pruis is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen 2024-2025. Vanaf november 2024 verkent zij in twee openbare Studium Generale-programma’s de betekenis van authenticiteit en originaliteit.