Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdiepende blik: Syrië en de val van het Assad-regime

Nederlands

Op 8 december 2024 kwam na 53 jaar een eind aan het Assad-regime in Syrië. Sinds 1971 hadden achtereenvolgens Hafez en Bashar al-Assad het land met harde hand geregeerd. Oppositie werd onderdrukt, interne tegenstellingen werden uitgespeeld en corruptie, nepotisme en mensenrechtenschendingen vierden hoogtij.

In maart 2011 brak een opstand uit tegen het Assad-regime, die al snel uitmondde in een verwoestende oorlog. Het regime en gelieerde milities pleegden massaal geweld, jihadistische groepen kregen voet aan de grond en onder andere Rusland, de Verenigde Staten, Iran, Turkije en Israël grepen in. In de dertien jaar die volgden vielen naar schatting meer dan een half miljoen doden, raakte de helft van de bevolking ontheemd en ontvluchtten ruim zes miljoen Syriërs hun land.

In de afgelopen jaren leek de oorlog in een patstelling te zijn geraakt: Assad had zich met behulp van internationale partners weten te handhaven. Opstandelingen bestuurden de noordelijke Idlib provincie en de Syrische Democratische Strijdkrachten controleerden het door Koerden gedomineerde noordoosten van het land. Eind november startten oppositiegroepen echter een offensief tegen het regime. Tot veler verrassing wisten zesnel op te rukken en binnen twee weken Damascus in te nemen. Het regime implodeerde en Bashar al-Assad week uit naar Moskou.

De euforie was groot. Standbeelden van de Assads werden omvergeworpen, duizenden gevangenen werden bevrijd en in binnen- en buitenland vierden Syriërs het vertrek van de dictator. Tegelijk rezen zorgen over de toekomst – over de trauma’s van Assads schrikbewind en de jarenlange oorlog. Zorgen over interne tegenstellingen en buitenlandse inmenging in Syrië en over de aard van de nieuwe machthebbers, waaronder de sterkste oppositiegroepering Hayat Tahrir al-Sham.

Op 14 januari bespreekt Pieter Nanninga, universitair docent Midden-Oostenstudies aan de RUG, deze recente ontwikkelingen en hun achtergronden tijdens Let's ask: Syrië en de val van het Assad-Regime. Hoe kunnen we het Assad-bewind en zijn (schijnbaar) plotselinge val duiden? Komen er met Hayat Tahrir al-Sham jihadisten aan de macht in Syrië? Zullen interne tegenstellingen de kop opsteken nu de gezamenlijke vijand wegvalt en welke rol spelen internationale partijen als Turkije, Iran en Israël in het land? Vanuit historisch perspectief zal hij het Assad-regime, de Syrische Burgeroorlog en de recente gebeurtenissen duiden en proberen een voorzichtige blik te werpen op de gevolgen hiervan voor de toekomst van Syrië.

Nieuwsgierig naar de lezing? Meer info & tickets

16-12-2024

Zie ook

Kathelijne Bouw & Michael ter Maat
Nederlands

Science Slam 2021 gaat net iets anders dan normaal, maar ook dit jaar werkten promovendi samen met jonge dichters aan een gedicht geïnspireerd op hun onderzoek.