Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands
Tijd
20:00

Eetsprookjes

Huib Stam

We worden overspoeld met voedingsadviezen, maar weten we eigenlijk wel wat gezond is en waardoor worden we te dik?

De sublieme constructie van het menselijk lichaam zorgt ervoor dat de meesten van ons zonder al te veel problemen een gezonde oude dag halen. Tegelijkertijd wordt het steeds duidelijker dat veel welvaartsziekten het gevolg zijn van wat we eten en hoe we leven. Wie meer wil weten over gezondheid, voeding en leefstijl is overgeleverd aan dieetgoeroes, behoudende gezondheidsvoorlichters en leugenachtige fabrikanten. Verder moeten we het doen met flarden informatie, simplificaties van ingewikkelde wetenschap en veel bijgeloof over wat goed en slecht is voor de mensen. Daarnaast leveren studies naar de effectiviteit van diƫten inconsistente en subjectieve uitkomsten op. Ze wijken soms flink af van de heersende opvattingen. De consument blijft verward achter door de verschillende voedingsadviezen. Want welke voedingsadviezen kunnen we nog vertrouwen en waardoor worden we nou eigenlijk dik?

Huib Stam schreef over film en media en over historische onderwerpen. Hij specialiseerde zich in journalistiek werk over voeding en gezondheid en publiceerde in 2013 het boek Eetsprookjes. Nieuwe feiten, oude misverstanden & goed nieuws.

 

Zie ook

Placeholder
Rien Segers. Co-referent: Frank Jan de Graaf
Nederlands

De wereld na de crisis zal er in veel opzichten volstrekt anders uitzien dan daarvoor. Drie ontwikkelingen zijn daar verantwoordelijk voor.

Placeholder
Cees Fasseur
lezing en gesprek
Nederlands

In de jaren vijftig van de vorige eeuw wist Greet Hofmans, een soort Jomanda avant la lettre, het Koninklijk Huis in twee kampen te splijten: Prins Bernhard en zijn dochters aan