Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Rabo Studio, Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Expeditie Spitsbergen

Gemma Venhuizen in gesprek met SEES-expeditieleden
Cecile Hilgen, Nathalie Steins, Frank von Hebel e.a.

Nergens verandert het klimaat zo snel als op Spitsbergen. De gemiddelde temperatuur op de wereld stijgt als gevolg van klimaatverandering, maar in het Noordpoolgebied verloopt dit proces drie tot vier keer sneller dan elders ter wereld. In 2015 zette de wetenschappelijke expeditie SEES voor het eerst koers naar Spitsbergen om de effecten van klimaatverandering in arctisch gebied in kaart te brengen. Om die veranderingen te blijven monitoren vertrok de expeditie afgelopen zomer (13 t/m 22 juli) voor de tweede keer naar de poolarchipel. Aan boord van het schip de Ortelius stapten zo’n 110 mensen, waaronder beleidsmakers, politici, journalisten, toeristen en 50 wetenschappers. Zij deden op uiteenlopende thema’s onderzoek: van biodiversiteit, ijsonderzoek en archeologie tot natuurbeleving en vervuiling. Met een klein panel van expeditieleden gaan we napraten over wat de tocht voor hen betekende. Met welk doel gingen zij naar Spitsbergen? Wat troffen ze aan? Wat leerden ze tijdens hun verblijf in het poolgebied, of van hun medereizigers?

Wetenschapsjournalist Gemma Venhuizen gaat in gesprek met SEES-expeditieleden student geologie Cecile Hilgen, socioloog Nathalie Steins, bioloog Martine van den Heuvel en DvhN-journalist Frank von Hebel.

Zie ook

Placeholder
Overleven op het topje van de aardbol
Nederlands

De noordpunt van de aarde bestaat uit een uitgestrekte oceaan omgeven door land.

De grootste ooit
Ramsey Nasr en Maarten Loonen
Op stap met Ramsey Nasr en maarten Loonen
Nederlands

Tijdens de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit gingen meer dan 55 wetenschappers uit allerlei disciplines op een ijsbreker naar het onbewoonde eiland Edgeøya aan de koude oo