Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Geneesmiddelen

Parkinson, aids en cholesterol

De zoektocht naar geneesmiddelen is al zo oud als de weg naar Rome. Door de opkomst van de scheikunde en fysiologie groeide de farmacologie 100 jaar geleden uit tot een wetenschap. Wat heeft 100 jaar farmacologie ons opgeleverd? Drie voorbeelden van farmacologisch onderzoek passeren de revue: het succesverhaal van de aidsremmers, de moeizame zoektocht naar een goede behandeling van de ziekte van Parkinson en de omstreden werking van de populaire cholesterol-verlagende statines.


Dubbellezing
Parkinson en aidsremmers
Jan Wilschut, Ben Westerink
scheiding-lezing
Datum: Maandag 31 maart 2008
scheiding-lezing
De afgelopen decennia is ons inzicht in de mechanismen waardoor ziekten ontstaan enorm gegroeid. Dat levert nieuwe aanknopingspunten op voor het ontwerpen van geneesmiddelen. In een groot aantal gevallen heeft dat geleid tot nieuwe geneesmiddelen, maar er zijn ook ziekten waarbij dat ontwerp veel moeizamer verloopt.
Het proces van de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen kent een grillig verloop. Soms lukt het op in recordtempo een geneesmiddel op de markt te brengen, soms gaat het om tijdrovende processen. De biochemicus Ben Westerink vertelt het verhaal van de lange zoektocht naar een betere behandeling van de ziekte van Parkinson. De viroloog Jan Wilschut bespreekt de succesvolle ontwikkeling van 'HIV-remmers', geneesmiddelen die in tien jaar tijd de dodelijke ziekte aids hebben getransformeerd tot een behandelbare aandoening.

Dr. Jan Wilschut is als hoogleraar virologie verbonden aan het UMCG.

Dr. Ben Westerink is als biochemicus en hoogleraar Farmacie verbonden aan de RUG. Hij heeft samen met zijn collega's aan de afdeling Farmacie jarenlang gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel tegen de ziekte van Parkinson. Dit geneesmiddel - in de vorm van een pleister - is inmiddels wereldwijd op de markt.  De komst van dit nieuwe middel betekent echter niet dat de ziekte van Parkinson te genezen is. Er zal nog jarenlang onderzoek nodig zijn om de ziekte definitief te kunnen bedwingen.


Debate
Cholesterol lowering drugs:
Let Live or Let Die?
Uffe Ravnskov, Peter Lansberg
scheiding-lezing
Date: Monday 7 April 2008 
scheiding-lezing
Statins, initially developed to lower blood cholesterol levels, are amongst the most prescribed drugs worldwide with a market of over € 30 billion per year. The indications for the prescription of statins have broadened over the years to include also elevated risk of cardiovascular disease.
Numerous trials have been published that show beneficial effects of statins in various patient populations. Generally, the idea that statins are life-savers is embraced by the medical profession. However, a minority of critical scientists believes statins are being prescribed too freely and actually decrease life span. Who is right?

Dr. Uffe Ravnskov, a Danish independent researcher,  is amongst the early criticasters of the cholesterol hypothesis and is widely known for his critical appraisal of the use of statins. On the subject, he has published amongst 80 papers and letters. In 2000, he published The Cholesterol Myths. Exposing the Fallacy that saturated Fat and Cholesterol cause heart disease.

Dr. Peter Lansberg is researcher at the department of Vascular Medicine at the Amsterdam Medical Center (AMC) and has been involved in various studies on high cholesterol and statins.

 

Zie ook

Placeholder
Wim Klok, Bram van der Waaij
Slimme hulpjes voor onze zintuigen
Nederlands

Hoe kunnen we onze binnenstad of een bedrijventerrein waar diefstal schering en inslag is optimaal beveiligen?

Placeholder
Jeanine Deen, Bram Neuijen, Lida van den Broek
Over interculturele communicatie
Nederlands

No borders! The World is Flat! Think Global! Wie wil meetellen in de 21ste eeuw, denkt en handelt internationaal. Regelmatig ontmoeten we mensen uit andere culturen.

Ongoing program in English
Debates, talks and discussions
Towards a New Academia!
English

On the Night of the University the future of the Academia will be central theme of debates, talks and discussions.