Skip to main content
Nederlands

Het ziekenhuis als dorp

Sjaak van der Geest

Hoe ziet het leven in een ziekenhuis in Bangladesh eruit en waarin verschilt het van de Nederlandse situatie?

Een ziekenhuis is veel meer dan een werkplaats waar lichamen worden gerepareerd. Het is een ‘dorp’ met permanente en tijdelijke bewoners, een gemeenschap waar macht wordt uitgeoefend, een instituut waar wetenschap wordt bedreven, een plek waar mensen ‘ongewenste intimiteiten’ moeten ondergaan, waar verhalen worden verteld, waar angst, onzekerheid en hoop heersen, waar mensen hun leven terugvinden of voorgoed verliezen, enzovoort. Kortom: een plaats waar mensen in ongewone situaties met elkaar moeten omgaan. Hoe ziet het leven in een ziekenhuis in Bangladesh eruit en waarin verschilt het van de Nederlandse situatie? Wat doet een ziekenhuis in Nederland met mensen?

Sjaak van der Geest is emeritus hoogleraar Medische Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij deed onderzoek in Ghana en Kameroen en publiceerde over onder meer sociaal-culturele betekenissen van geneesmiddelen, cultuur en hygiëne, het ziekenhuis, en over ouder worden. Hij is oprichter en hoofdredacteur van het tijdschrift Medische Antropologie.

Interessante link
Sjaak van der Geest

Georganiseerd ism. het UMCG

Also in this series

Jan Swinkels
Massamedia en beeldvorming in de gezondheidszorg
Nederlands

Wat is de invloed van beeldvorming in de media op het handelen van burgers, patiënten, zorgorganisaties en zorgprofessionals?

See also

Witte Hoogendijk en Wilma de Rek
Het grote verhaal over stress
Nederlands

Stress is zonder twijfel een van de meest misbruikte begrippen van deze tijd. Maar wat ís stress eigenlijk?

Placeholder
Baukje Prins, Anja Aaldering, Roel Kuiper, Jeroen Diepemaat, Tjitse Hofman
Over de grenzen tussen zorgzaamheid en bemoeizucht
Nederlands

Aan het huidige kabinet is duidelijk te merken dat de liberalen niet meer de dienst uitmaken in Nederland. Sinds Balkenende IV herleeft het paternalisme.