Skip to main content
Placeholder
Nederlands

Jonge hersenen op sterk water

Studentendiscussiecafé
Jonge hersenen op sterk water
Hoe goed mixen alcohol en jongeren?
Anke Valent, Stieneke van der Graaf, Paul Koopman,  Lilian Hoogeboom  

scheiding-lezing
Datum: Woensdag 20 februari 2008
scheiding-lezing
Hoe kan zoiets lekkers nou zo slecht zijn? Gezellig, een paar glaasjes bij het eten? En het is toch goed voor je hart? Zo vergelijken veel volwassenen hun alcoholgebruik. Genieten staat voorop, en vanaf een leeftijd van 40 jaar zijn er aanwijzingen dat matig gebruik inderdaad een positief effect heeft op hart en vaten. Maar voor jongeren geldt een ander verhaal. Jongeren zitten nog in de groei, en zijn bezig hun hersenen te ontwikkelen. En laat alcohol nou officieel te boek staan als een giftige stof voor hersenweefsel. Maar weten jongeren dit? Comazuipen, opnames in verband met alcoholvergiftiging en drankspelletjes doen anders vermoeden. Jongeren drinken steeds vroeger, steeds meer. Volgens de cijfers van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering (NIGZ) heeft 70 procent van de 12-jarigen al eens alcohol gedronken, en het frappante, vaak juist in de veilige omgeving van het thuisfront. In Europa zijn Nederlandse jongeren van 15 en 16 koplopers wat betreft alcoholconsumptie. Om deze ontwikkeling een halt toe te roepen wordt er met spotjes, websites en zelfs tijdens speciale ouderavonden getracht alcoholgebruik tot het 16de jaar uit te stellen, het liefst zelfs nog tot later. Politici vragen een strengere regelgeving, of minstens een betere naleving van de huidige regels.
Ook na hun 16de  is alcohol een serieuze bedreiging voor jongeren. Zeker als ze 17 of 18 jaar oud in het studentenleven terechtkomen. Want waar zijn drankspelletjes verzonnen? Waar is de alcoholische variant op het bordspel Stef de stuntpiloot razend populair? Juist, in de Groningse studentenwereld. Groningen is wat drankgebruik betreft een waar walhalla, echte gezelligheidsverenigingen, kroegen die nooit sluiten, en een onderwijscultuur die zeker niet het maximale van de grijze celletjes vraagt.

Zijn jongeren zich wel bewust van de risico’s van overmatig alcoholgebruik? Wordt het geen tijd voor een ethisch reveil waarbij nuchter zijn stoer is? Moet de overheid strengere regels stellen? Of nemen we voor lief dat experimenteren met alcohol en andere genotsmiddelen gewoon bij jongeren en studenten hoort?
 
Discussieer onder het genot van een (non)alcoholisch drankje met elkaar en met de volgende gasten:
Anke Valent, praeses van R.K.S.V. Albertus Magnus
Stieneke van der Graaf, Statenlid van de ChristenUnie en student rechten
Paul Koopman, docent en sociotherapeut Verslavingszorg Noord Nederland.

De avond zal op een nuchtere manier worden voorgezeten door Lilian Hoogeboom, voorzitter van de Groninger Debating Society Kalliope.

See also

Bram Orobio de Castro
Oorzaken en behandelingen van agressieve jongeren
Nederlands

Wat weten we nu echt, vanuit de ontwikkelingspsychopathologie, over de aard, oorzaken en veranderbaarheid van problematische ontwikkelingen bij kinderen en jeugdigen?

Janniko Georgiadis
English

Sex is the best and the worst of us. It makes us crave, relish and hurt, arouses us to art and turns us into liars. And of course, it makes us procreate.