Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:30 – 22:00
Locatie

Cultureel Studentencentrum Usva
Munnekeholm 10
Groningen
Nederland

Tickets
UITVERKOCHT! | €4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Kitten of Vluchteling?

UITVERKOCHT! - Gaat empathie de wereld redden?
Tina Farifteh, Marijke Leliveld en Daphne Brandenburg

Dit programma is uitverkocht. Helaas is het niet mogelijk een livestream te maken.

Waarom halen we de ene vluchteling met onze eigen auto op en laten we de andere verdrinken aan de grenzen van Europa? In de korte documentaire Kitten of Vluchteling? onderzoekt beeldmaker Tina Farifteh de mechanismen achter empathie en onderwerpt ze de kijker aan een experiment: wie krijgt onze empathie als het aankomt op leven en dood? Hoe kan het dat we zo empathisch zijn naar de een en zo wreed naar de ander?

Na de vertoning van de documentaire Kitten of Vluchteling? gaat regisseur Tina Farifteh in gesprek met gedragswetenschapper Marijke Leliveld, cognitiefilosoof Daphne Brandenburg en het publiek. Wat wekt onze empathie? Wat is de betekenis van empathie? Is empathie een voorwaarde voor moreel wenselijk handelen? En waar sta jij op de empathieladder?  

Tina Farifteh is een Iraans-Nederlandse fotograaf en filmmaker die woont en werkt in Sexbierum (Friesland) en Amsterdam. Tina studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit en fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK). In 2021 studeerde ze  af aan de KABK met het meermalen bekroonde afstudeerproject The Flood. Momenteel werkt Tina aan Tina in Sexbierum, een multimediaal project over ontheemding, onthechting, assimilatie, verlies en het verlangen naar een thuis.

Marijke Leliveld is universitair hoofddocent Consumentenethiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij bestudeert de psychologie van geefgedrag: waarom en wanneer geven we aan goede doelen? En wanneer geven we juist niet? Ook bestudeert ze samenwerkingen tussen goede doelen en bedrijven. Wat vindt de consument daarvan? Marijke is tevens voorzitter van de Young Academy Groningen en bestuurslid van het Center for Philosophy, Politics and Economics.

Daphne Brandenburg is universitair docent Moraalpsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In haar werk analyseert zij hoe onderzoek in de psychologie en de cognitieve wetenschappen van invloed is op ethische vragen over autonomie, consent en verantwoordelijkheid. Ondermijnen impliciete vooroordelen onze autonomie? Kan iemand een moreel mens zijn zonder empathische vermogens te hebben? Wat betekent dit voor bijvoorbeeld het strafrecht, onderwijs, en mentale gezondheidszorg? 

In samenwerking met het Centre for Philosophy, Politics and Economics and Young Academy Groningen (YAG).

Ook in deze serie

Zie ook

Hanze Jeugdlezing
Lonneke van Duurling
Signaleren en bewijzen
Nederlands
Wat moet je doen als je als leerkracht of jongerenwerker vermoedt dat een kind thuis mishandeld wordt?
Rafael Wittek, Frank Willems, Hans Risselada, Frido van Driem
Nederlands

De opkomst van sociale media en netwerksites creëert niet alleen nieuwe manieren van netwerken, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden voor marketing.