Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

Gezond oud

Gerald de Haan, Paul Luiten, Cees van der Schans

Waarom wordt de een huppelend tachtig en lijkt de ander bij vijftig al uitgeblust? Wat bepaalt of we gezond oud worden? En kunnen we invloed uitoefenen op het verouderingsproces?

Actuele vragen die steeds belangrijker worden in de 21ste eeuw. De gemiddelde leeftijd is de laatste vijftig jaar sterk toegenomen door betere leefomstandigheden en gezondheidzorg. De prognose is zelfs dat in 2025 bijna een kwart van de bevolking in Nederland ouder is dan 65 jaar.

De levensverwachting van de mens wordt steeds beter, maar de periode van ziekte aan het eind wordt er niet korter op. Sterker nog, de verwachting is dat het aantal ouderdomsgerelateerde aandoeningen, zoals kanker en dementie, de komende decennia sterk zullen stijgen. Er is dus behoefte aan meer en betere kennis over deze ziekten. Want wat gebeurt er eigenlijk in ons lichaam als we ouder worden? Wat zijn de gevolgen voor ons lichaam en onze geest? Wat voor rol spelen erfelijke factoren en hoe belangrijk is de leefomgeving?

Inzicht in veroudering, het ontstaan van ziektes en de organisatie van ouderenzorg is hard nodig om deze vragen te kunnen beantwoorden. Het UMCG, de RUG en de hogescholen van Noord Nederland slaan daarom de handen ineen in het project ‘Healthy Aging’. Een overkoepelend initiatief dat fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en praktische kennis bij elkaar brengt.

Bart van de Laar spreekt met moleculair bioloog Gerald de Haan over de fundamentele processen van het ouder worden en de invloed van genen en stamcellen, met neuroloog Paul Luiten over de geestelijke gevolgen van ouderdom, zoals dementie, en met Cees van der Schans, lector transparante zorgverlening en betrokken bij het project Healthy Aging, over gezond ouder worden.

In het maandelijks Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoeker over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. De site Kennisdebat van de RUG biedt meer achtergrondinformatie en de mogelijkheid om mee te discussiëren over de thema's.
 

Ook in deze serie

Jetse Goris in gesprek met o.a. Michel Brink en Marije Elferink
Nederlands

Een potje voetbal in het park, hardlopen of op professioneel niveau basketballen: sporten kan overal. Niet alleen in de sportschool of het stadion, maar eigenlijk op elke plek.

Allert Bijleveld, Laura Govers en Mathijs Sanders
Nederlands

De Wadden, sinds 2009 UNESCO Werelderfgoed, is een beschermd natuurgebied; onvervangbaar, uniek en ‘eigendom van de hele wereld’ – net als het Great Barrier Reef en de Grand Can

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Michel Vols, José Heesink en Esther van der Leij
Nederlands

Dreunende bassen de hele dag door, lallen­de nachtbrakers onder je slaapkamerraam, feestjes tot in de vroege uurtjes, bergen afval in de tuin, geschreeuw van agressieve buren… I

Placeholder
Willem Middelkoop
Nederlands

Willem Middelkoop publiceerde in 2007 zijn bestseller Als de dollar valt, een waarschuwing voor de grote financiële problemen in de Verenigde Staten.