Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Stemmen in je hoofd

Hersenonderzoek en psychiatrie
André Aleman, Jack Jenner

Stemmen horen terwijl er niemand in de buurt is. Gekker kan je niet worden, toch? Tijdens zijn promotieonderzoek vroeg neuropsycholoog André Aleman 243 gewone, gezonde studenten of de volgende zin op hen van toepassing was: ‘Ik heb wel eens een stem gehoord terwijl er niemand was.’ Vijf procent antwoordde dat dit zeker zo was, een kwart dacht misschien wel eens een stem te hebben gehoord. Dus als je in een collegezaal zit, is de kans groot dat je linker- of je rechterbuur ooit eens stemmen heeft gehoord die er niet waren.
In de psychiatrie zijn het vaak patiënten met schizofrenie die stemmen horen. Negatieve stemmen, die schelden of uitdagen. Maar er bestaan ook steunende of adviserende stemmen die ook gezonde mensen af en toe horen. Waar komen ze vandaan? En wat moet je ermee? In het Neuro Imaging Center van de RUG kijken wetenschappers wat er in de hersenen gebeurt bij mensen die stemmen horen. En de stemmenpoli van het UMCG helpt patiënten om te gaan met die ongewenste gasten in het hoofd.

André Aleman is inmiddels hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie bij het Neuro Imaging Center. Hij onderzoekt met MRI-cans welke hersengebieden actief zijn bij het horen van stemmen die er eigenlijk niet zijn.
Psychiater Jack Jenner is hoofd van de stemmenpoli binnen het Universitair Centrum voor Psychiatrie. In 1994 begon hij met een nieuwe aanpak: hij accepteerde de stemmen en leerde zijn patiënten er mee om te gaan.
Presentator Bart van der Laar gaat met hen in gesprek over de lichaamloze stemmen die een op de drie mensen blijkbaar wel eens hoort. Het publiek krijgt weer ruim de gelgenheid om (lastige) vragen te stellen en de Proef van de Maand zal licht werpen op onzichtbare communicatie.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. De site Kennisdebat van de RUG biedt meer achtergrondinformatie en de mogelijkheid om mee te discussiëren over de thema’s.

Ook in deze serie

Jetse Goris in gesprek met o.a. Michel Brink en Marije Elferink
Nederlands
Sporten, hoe doe je dat goed? Wat als je te maken krijgt met (herhaaldelijke) blessures? Wat kenmerkt toekomstige toppers? En kunnen we die kennis toepassen bij iedereen die in en door middel van sport het beste uit zichzelf wil halen?
Allert Bijleveld, Laura Govers en Mathijs Sanders
Nederlands

De Wadden, sinds 2009 UNESCO Werelderfgoed, is een beschermd natuurgebied; onvervangbaar, uniek en ‘eigendom van de hele wereld’ – net als het Great Barrier Reef en de Grand Can

Zie ook

Aletta Jacobs Lezing 2011
Janine Janssen. Coreferent: Wim Huisman
Vrouwen en eergerelateerd geweld
Nederlands

Eergerelateerd geweld – geweld om de familie-eer te beschermen – klinkt voor de meeste mensen wellicht als een exotisch verschijnsel, maar het komt ook in Nederland voor.

met Gerjan Navis, Lizanne Schweren en Anouk Willems
Uitverkocht!
Nederlands

Het wordt steeds duidelijker dat je voedingspatroon een grote invloed heeft op je psychische en lichamelijke gezondheid: je bent wat je eet.

Placeholder
Jij en je mobiel | Civil Journalism - Iedereen journalist?
Nederlands

Op 11 april 2008 staat filmtheater Images een hele dag in het teken van de mobiele telefoon als camera.