Skip to main content
Theme
In series
Nederlands
Time
20:00 – 21:30 uur
Location

Online
Netherlands

Leestekenen

Joke van Leeuwen - online

Joke van Leeuwen is zowel auteur als tekenaar en brengt die twee disciplines samen in veel van haar werk. Ondersteund door geprojecteerd beeldmateriaal spreekt ze over manieren waarop tekst en beeld met elkaar te maken kunnen hebben en hoe die elkaar en ons beïnvloeden. Beeldletters van vroeger en nu, foto’s, hedendaagse reclameuitingen, graphic novels en meer passeren de revue. Van Leeuwen betrekt haar eigen werk in dit verhaal.

Over Joke van Leeuwen
Dit jaar is Joke van Leeuwen de Gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. Van Leeuwen is een bijzonder veelzijdig auteur: ze schrijft proza, poëzie, tekent, maakt theaterprogramma's en treedt op als performer. Tekst en beeld kunnen niet zonder elkaar in het werk van Joke van Leeuwen: ze versterken elkaar, ze vullen elkaar aan en nemen het verhaal geregeld van elkaar over. Ze ontving voor haar werk vele prijzen, waaronder de Theo Thijssenprijs in 2000 voor haar kinderboeken; de C. Buddingh'-prijs in 1994 voor haar dichtbundel Laatste lezers; de prestigieuze Gouden Ganzenveer in 2010, in 2013 de AKO Literatuurprijs voor haar roman Feest van het begin en de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre.

Gastschrijverschap
Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Marjoleine de Vos, Joost de Vries, P.F. Thomése, Ellen Deckwitz, Auke Hulst en Edward van de Vendel.

©Foto: Koos Breukel

Also in this series

Livestream
Joke van Leeuwen
In gesprek met Mathijs Sanders
Nederlands

Gastschrijver Joke van Leeuwen is geboren in Den Haag, groeit op in Amsterdam, verhuist op dertienjarige leeftijd naar Brussel, en gaat later in Maastricht en Antwerpen wonen.

See also

Alleen voor RUG-studenten
Nederlands

Gastschrijver Joke van Leeuwen is geboren in Den Haag, groeit op in Amsterdam, verhuist op dertienjarige leeftijd naar Brussel, en gaat later in Maastricht en Antwerpen wonen.

Simon(e) van Saarloos
Nederlands

Wie bepaalt wat er wordt herinnerd en herdacht? Waarom herdenken we en hoe herdenken we? Besteden we te weinig aandacht aan de slachtoffers van ons slavernijverleden?