Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 4,- / € 2,- SG-kortingspas / studenten gratis

Melodie van de natuur

Zoektocht naar de bouwstenen van het heelal
Ivo van Vulpen

De zoektocht naar de fundamentele bouwstenen van het heelal is ongekend spannend. Met behulp van deeltjesversnellers is het gelukt om steeds verder door te dringen in een wereld die we met het blote oog al lang niet meer kunnen zien. In elke laag zijn er nieuwe geheimen aan de natuur te ontfutselen.

Naast nieuwe en diepe natuurkundige inzichten zoals de quantummechanica en de kernkrachten heeft dat ook geleid tot vele toepassingen in onze moderne maatschappij. Met de ontdekking van het Higgs boson op CERN, het Europees centrum voor deeltjesfysica, was de zoektocht nog niet voorbij. Er zijn nog steeds grote vragen waar we geen antwoord op hebben: donkere materie in het heelal, die vreemde zwaartekracht en waar is alle antimaterie in het heelal toch gebleven? Hoe kunnen we de komende jaren antwoorden vinden op deze raadsels?

Ivo van Vulpen werkt als deeltjesfysicus aan de Universiteit van Amsterdam en het Nationaal Instituut voor subatomaire fysica (Nikhef). Naast zijn onderzoek bij de deeltjesversneller in het CERN laboratorium in Genève geeft hij ook lezingen over fundamentele natuurkunde. Dit voorjaar verscheen zijn eerste boek: De melodie van de natuur. Zoektocht naar de bouwstenen van het heelal.

Zie ook

Daan Kromhout & Frits Muskiet
Nederlands

Het lijkt heel simpel: voor een gezond eetpatroon raadpleeg je de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Maar hoe hard zijn de aanbevelingen van het Voedingscentrum?

Kenniscafé in de Nacht van Kunst & Wetenschap
Gespreksleider: Alex van den Berg
Nederlands

Hoe kunnen we energie halen uit het verschil tussen zoet en zout water, uit golven of warmtebronnen?

Bert Keizer en Donald van Tol
Nieuw licht op een zelfgekozen dood
Nederlands

De filosofen Coen Simon en Frank Meester spreken in de serie Nieuw Licht met filosoof, schrijver en arts Bert Keizer over zijn essay Voltooid, waarin hij reageert op de