Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Michelangelo

Bram de Klerck

Michelangelo was kunstschilder, beeldhouwer, architect en dichter. De marmersculptuur David en de zijn verbluffende frescodecoratie van de Sixtijnse kapel zijn enkele van zijn beroemde werken.

Kunstenaar Michelangelo Buonarroti (1475-1564) betitelde zichzelf bij voorkeur als ‘Michelangelo scultore’, en inderdaad lijkt hij de beeldhouwkunst als zijn belangrijkste artistieke roeping te hebben beschouwd. Zijn hele leven heeft hij gewerkt aan een indrukwekkend oeuvre van marmersculptuur: van de vroege Bacchus en de beroemde David, tot de raadselachtige Pietà Rondanini.
Maar intussen was Michelangelo ook gevierd als de architect van onder andere de Sint Pieter in Rome, en maakte hij met zijn verbluffende frescodecoratie van de Sixtijnse kapel naam als schilder. Minder bekend is zijn poëzie. Hoe komen Michelangelo’s ideeën tot uiting in zijn gedichten? En hoe vertaalde hij zijn artistieke en filosofische opvattingen in zijn sculpturen, tekeningen en schilderingen?

Bram de Klerck doceert Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij specialiseert zich in de beeldende kunst van het Italië van de Renaissance en barok, en de artistieke relaties tussen Italië en de Nederlanden. Daarnaast is hij medewerker van het tijdschrift Kunstschrift en van de kunst- en boekenredacties van NRC Handelsblad.

Ook in deze serie

Zie ook

Wiggele Wouda
Het tv-interview als strategisch wapen
Nederlands

Als een politicus in verkiezingingstijd wordt geïnterviewd voor de televisie, raakt de politieke werkelijkheid uit beeld. Weten we wel waar we naar kijken?

Placeholder
Aletta Jacobs Lezing 2005
Dr. Kaouthar Darmoni. Coreferent: Mr. TIneke Lodders
Vrouwen naar de top
Nederlands

Waarom staat Nederland steevast onderaan op lijstjes over arbeidsparticiptie van vrouwen, meestal samen met Ierland of een land als Botswana?

Femke Kramer en Alex van den Berg
Nederlands

Wie wint de Wetenschapsquiz van het Kenniscafé Groningen: de alfa’s, de gamma’s, de bèta’s, het mix-team van studenten of het publiek (de ‘wisdom of the crowd’)?