Skip to main content
Nederlands
Time
20:00 – 21:30
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Twistgesprek Kernenergie

Simon Friederich en Ton Schoot Uiterkamp

Dankzij Zondag met Lubach en plannen van VVD-voorman Klaas Dijkhoff is de discussie over kernenergie weer geopend. De argumenten vliegen over en weer. Is de nieuwe generatie kerncentrales echt veilig en hebben we goede oplossingen voor het afval?
Is kernenergie onontkoombaar willen we de opwarming van de aarde tijdig een halt toeroepen? Waarom is Nederland zo terughoudend, terwijl de internationale pro-kernenergiebeweging juist groeit? Kernenergie is geen taboe meer. Zelfs activisten die in de jaren tachtig te hoop liepen tegen de bouw van nieuwe kerncentrales beginnen te twijfelen. Is kernenergie een noodzakelijk kwaad in tijden van klimaatverandering? Of blijven de oude tegenargumenten fier overeind? Onder leiding van gespreksleider Menno Gerkema gaan tegenstander Ton Schoot Uiterkamp (hoogleraar milieukunde) en voorstander Simon Friederich (filosoof en natuurkundige) aan de hand van zes stellingen met elkaar en het publiek in debat.

Ton Schoot Uiterkamp is als honorair hoogleraar Milieukunde verbonden aan het Energy and Sustainable Research Institute Groningen van de RUG.

Simon Friederich is assistant professor Wetenschapsfilosofie aan de Faculteit Wijsbegeerte van de RUG. Hij studeerde natuurkunde en wijsbegeerte in Göttingen en is in beide vakgebieden gepromoveerd.

See also

Joshua Goldstein
How Some Countries Have Solved Climate Change
English

As climate change nears potentially disastrous tipping points, how can the world rapidly decarbonize the economy across the board, and what role could scalable, cheap, carbon-fr

Kenniscafé in de Nacht van Kunst & Wetenschap
Gespreksleider: Alex van den Berg
Nederlands

Hoe kunnen we energie halen uit het verschil tussen zoet en zout water, uit golven of warmtebronnen?

Tjeerd Andringa
Nederlands

Hoe ver zijn we met het ontwikkelen van intelligente machines? Kunnen we met de huidige wetenschappelijke techniek al iets als ‘machine intelligentie’ verwezenlijken?