Overslaan en naar de inhoud gaan

Groninger Wetenschapsquiz prijsvraag

Nederlands

Ben je al klaar voor de Groninger Wetenschapsquiz? De winnaars van de vorige editie, Diederik Roest en Léonie de Jonge, hebben samen met Ben Feringa drie quizvragen opgesteld. Onder de goede antwoorden worden twee tickets voor de quiz en een boekenbon van 50 euro verloot. Antwoorden kun je tot 21 mei insturen naar studium@rug.nl.

1. Je dochter zit met een heliumballon naast je in jullie nieuwe auto. Als jij een scherpe bocht naar links maakt valt je dochter naar rechts om: wat gebeurt er met de ballon?

2. Welke bijzondere Drentse vogel was een voorbode van het hedendaagse populisme?

periodiek systeem
Afbeelding: László Németh, CC0, via Wikimedia Commons

3. Het periodiek systeem ordent alle bekende chemische elementen. Om de tabel leesbaar te maken is voor elk van die elementen een afkorting bedacht. Met die elementen kun je een aardig potje scrabble spelen! Lithium, molybdeen, uranium, silicium en neon bijvoorbeeld, spellen samen LiMoUSiNe. Of wat denk je van ThErMoSTaAt? Wat is het langste woord dat je met het periodiek systeem kunt spellen?

17-05-2022

Zie ook

Anna Gimbrère, Ben Feringa, Cisca Wijmenga, Maaike Borst e.a.
Nederlands

Wat hebben bananen en komkommers gemeen? Waarom stinkt zweet soms wel en soms niet? Waarom zijn sommige mensen kleurenblind? En hoe is de Martinitoren gebouwd?